Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Divi bruņoti etnisko nemiernieku grupējumi vienojušies ar Mjanmas valdību noslēgt pamieru, kas uzskatāms par valsts faktiskās līderes Auna San Su Čži politikas panākumu. Tas iezīmē jaunu posmu valstī, kurā kopš viņas nākšanas pie varas pirms 22 mēnešiem nemiernieku grupējumi ir tikai aktivizējušies, atzīmē "Reuters".

"Jaunā monu valsts partija" un "Lahu demokrātiskā savienība" pēc sarunām ar Su Čži un Bruņoto spēku virspavēlnieku Minu Aungu Hlaingu otrdien piekritušas parakstīt Nacionālo pamiera vienošanos. "Pateicos mūsu etniskajiem brāļiem un māsām un etniskajiem monu un lahu nacionālistiem par palīdzību savienības pastāvēšanā, miera uzturēšanā un attīstībā, kas balstīta mierā," paziņoja valsts de facto līdere, gan nenorādot, kad tieši vienošanās tiks parakstīta.

Abu etnisko grupu kaujinieki pēdējos gados aktīvi karojuši ar valsts armijas spēkiem, bet analītiķi jau atzīmē, ka tas ir pozitīvs solis un pamats līdzīgu vienošanos slēgšanai ar citu etnisko grupējumu kaujiniekiem. Līdz šim pamieru ar valsts spēkiem nav noslēguši vairāk nekā desmit dažādi grupējumi, bet ar vairākiem no tiem valdība uzsākusi aktīvas diskusijas.

Vairāk nekā 50 miljonu cilvēku apdzīvotajā ar dažādiem resursiem bagātajā valstī miera noslēgšana starp dažādajām tajā dzīvojošajām minoritātēm ir atslēga uz izaugsmi. Tomēr Nobela miera prēmijas saņēmēja Auna San Su Čži pēdējā pusgada laikā aktīvi kritizēta par viņas pasīvo rīcību attiecībā uz rohindži krīzi.

Pērn augustā valdības spēku sāktās etniskās tīrīšanas kampaņas pret islāmticīgo rohindžu minoritāti, atbildot rohindžu nemiernieku uzbrukumiem, ir likušas valsti pamest vairāk nekā pusmiljonam cilvēku, prasījušas tūkstošiem mierīgo iedzīvotāju dzīvības un aizēnojušas miera procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!