Tūkstošiem budistu mūku un vietējo iedzīvotāju devušies protesta demonstrācijā Mjanmas (Birmas) bijušajā galvaspilsētā Rangunā, tādējādi sarīkojot līdz šim plašāko pret militāro huntu vērsto demonstrāciju, raksta BBC. Aculiecinieki vēstīja, ka pirmdien bija sapulcējušies aptuveni 30 000 cilvēku, vēlāk viņu skaits sasniedzis 100 000.
Līdzīgā demonstrācijā svētdien piedalījās aptuveni 20 000 mūku un mūķeņu, un tā bija plašākā protesta akcija pēdējo 20 gadu laikā.

Analītiķi norāda, ka turpmākie notikumi Mjanmā nav paredzami. Līdz šim militārā valdība nav iejaukusies protesta akcijās, un pretošanās mūkiem varētu izraisīt plašu sabiedrības nosodījumu, tomēr iespējams arī 1988.gada scenārijs, kad protesta akcija tika brutāli apspiesta, nogalinot aptuveni 3 000 cilvēku.

Piektdien izplatītā paziņojumā mūki bija aicinājuši iedzīvotājus pievienoties pirmdienas demonstrācijai, kā arī norādīja, ka protesti turpināsies, līdz "no zemes tiks padzīti militārie diktatori".

Pirmdiena ir astotā protestu diena. Demonstrācijas izraisīja valdības pagājušā mēneša lēmums dubultot degvielas cenu, tādējādi vēl vairāk pasliktinot jau tā nabadzības pārņemtas tautas dzīves apstākļus. Sākotnēji protestu vadīja demokrātijas atbalstītāji aktīvisti, desmitiem cilvēku pašlaik ir apcietinājumā.

ASV Valsts sekretāre Kondolīza Raisa norāda, ka ASV "ļoti vērīgi" seko līdzi situācijai un Mjanmas "brutālajam režīmam". "Mjanmas iedzīvotāji ir pelnījuši ko labāku. Viņi ir pelnījuši tiesības dzīvot brīvībā, tieši tāpat kā to dara citi", teica Raisa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!