Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV žurnālists Denijs Fensters, kam piektdien Mjanmā tika piespriesti 11 gadi cietumā, jau atbrīvots un ir ceļā uz dzimteni, pirmdien pavēstīja bijušais ASV vēstnieks ANO Bils Ričardsons.

Kā paziņojumā apliecināja Ričardsons, Fensters viņam nodots Mjanmā, un bijušais žurnālists tuvākās pusotras dienas laikā atgriezīsies ASV caur Kataru.

Tīmekļa izdevuma "Frontier Myanmar" redaktors piektdien tika notiesāts par nepatiesas un musinošas informācijas izplatīšanu, saziņu ar nelegālām organizācijām un vīzu noteikumu pārkāpšanu.

Septiņu žurnālistu vidū, kas Mjanmā notiesāti kopš februāra puča, Fensteram piespriestais sods bija visbargākais.

Kā skaidroja Ričardsons, viņš par Fenstera atbrīvošanu runājis nesenā Mjanmas apmeklējuma gaitā, kad tikās ar huntas līderi ģenerāli Minu Aunu Hlainu.

Ričardsons savulaik bijis arī Ņūmeksikas gubernators, kā arī Klintona administrācijas enerģētikas sekretārs, bet pēdējos gados uzņemies pienākumus ASV diplomātijas laukā.

Viņš devies uz valstīm, ar kurām ASV ir sliktas attiecības vai to nav nemaz, tādām kā Ziemeļkoreja, un panācis ieslodzīto amerikāņu atbrīvošanu.

Ričardsons arī iesaistīts centienos panākt ASV pilsoņu atbrīvošanu Venecuēlā.

37 gadus vecais Fensters tika aizturēts maijā, kad centās izbraukt no Mjanmas. Viņam saistībā ar izvirzītajām apsūdzībām draudēja mūža ieslodzījums.

Fensters strādāja "Frontier Myanmar" aptuveni gadu un devās mājās apciemot savu ģimeni, kad tika aizturēts.

Viņš tika tiesāts slēgtā sēdē Jangonas Inseinas cietumā.

Mjanmas armija 1.februārī sagrāba varu valstī, gāžot Aunas Sanas Su Či valdību. Militārā hunta apspiež demokrātiskus protestus un disidentus.

Vietējo aktīvistu apkopotā informācija liecina, ka drošības spēki nogalinājuši vairāk nekā 1200 cilvēku.

Militārā hunta izdara spiedienu arī pret medijiem, cenšoties kontrolēt informācijas plūsmu. Tiek traucēta interneta darbība un atņemtas darbības licences vietējiem plašsaziņas līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!