Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Mjanmas iecelta izmeklēšanas komisija pirmdien secināja, ka daži karavīri izdarījuši kara noziegumus pret musulmaņu rohindžu kopienu, tomēr armija nav vainīga genocīdā. Šos secinājumus nosodīja cilvēktiesību organizācijas.

Neatkarīgā izmeklēšanas komisija (ICOE) publiskoja savas izmeklēšanas rezultātus pirms ceturtdien gaidāma ANO Starptautiskās tiesas (ICJ) sprieduma par to, vai veikt steidzamus pasākumus genocīda apturēšanai Mjanmā.

Komisija atzina, ka daži drošības spēku pārstāvji ir lietojuši nesamērīgu spēku un izdarījuši kara noziegumus un nopietnus cilvēktiesību pārkāpumus, tai skaitā "nevainīgu ciemu iedzīvotāju nogalināšanu un viņu mājokļu iznīcināšanu", bet šie noziegumi nav genocīds. "Nav pietiekamu pierādījumu, lai argumentētu, vēl jo mazāk - lai secinātu, ka izdarītie noziegumi tikuši veikti ar nolūku pilnīgi vai daļēji iznīcināt nacionālu, etnisku, rasu vai reliģisku grupu."

Mjanma, kurā iedzīvotāju vairākums ir budisti, uzskata musulmaņus rohindžus par bengāļiem no Bangladešas, lai gan rohindžu ģimenes ir dzīvojušas Mjanmā jau vairākas paaudzes. Gandrīz visiem rohindžiem kopš 1982. gada tiek liegta Mjanmas pilsonība, praktiski padarot viņus par bezpavalstniekiem, un viņiem tiek liegta arī pārvietošanās brīvība un citas pamattiesības.

Rohindžu krīze uzliesmoja 2017. gada 25. augustā, kad Mjanmas armija Rakhainas pavalstī sāka kampaņu pret rohindžu nemierniekiem, atbildot uz nemiernieku grupējuma uzbrukumu. Šī kampaņa pamudināja apmēram 740 000 rohindžu aizbēgt no Mjanmas uz Bangladešu, un drošības spēki tika apsūdzēti masveida izvarošanās un slepkavībās, kā arī tūkstošiem māju nodedzināšanā (attēlā viens no simtiem nodedzināto ciemu).

"Birmas Rohindžu organizācija Lielbritānijā" (BROUK) noraidīja ICOE veiktās izmeklēšanas rezultātus kā "kliedzošu sabiedrisko attiecību vingrinājumu", lai novirzītu uzmanību no ICJ sprieduma.

"Human Rights Watch" (HRW) pārstāvis Fils Robertsons sacīja, ka ICOE ziņojumā daži karavīri tiek padarīti par grēkāžiem, lai noveltu atbildību no armijas pavēlniecības, un aicināja publiskot šīs izmeklēšanas ziņojumu pilnībā. "Visa ICOE izmeklēšana, ieskaitot tās metodoloģiju un operācijas, ne tuvu nav caurskatāma," teica Robertsons.

Komisijas sastāvā ir divi Mjanmas pārstāvji un divi ārzemnieki - Filipīnu diplomāte Rosario Manalo un bijušais Japānas vēstnieks ANO Kendzo Osima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!