Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mjanmas civilo prezidentu Vinu Mintu armijas ģenerāļi mēģināja piespiest pamest politisko posteni dažas stundas pirms 1. februāra apvērsuma, brīdinot, ka atteikšanās gadījumā viņam var tikt nodarīts nopietns kaitējums, paudis eksprezidenta advokāts.

Šie eksprezidenta argumenti ir pretrunā tam, ko paudusi armija - bruņotie spēki apgalvo, ka valsī neesot noticis apvērsums un ka vara likumīgi pārgājusi ģenerāļu rokās, raksta "Al Jazeera".

1. februārī armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

Eksprezidents tiesā sacīja, ka 1. februārī pie viņa vērsās divas augstākās militārās amatpersonas un lika viņam atkāpties, par iemeslu minot slikto veselību. "Prezidents noraidīja viņu priekšlikumu, sakot, ka viņam ir laba veselība," sacīja advokāts Kins Maungs Zovs.

"Virsnieki brīdināja viņu, ka atteikšanās viņam nodarīs lielu kaitējumu, bet prezidents viņiem atbildēja, ka viņš drīzāk mirs, nevis piekritīs," piebilda eksprezidenta advokāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!