Foto: AFP/Scanpix/LETA
Mjanmas armija uzbrukumā klosterim Šaņas štatā nogalināja vismaz 28 cilvēkus, paziņoja nemiernieku grupējums, uz kura teikto atsaucas britu raidsabiedrība BBC.

Armija sestdien apšaudīja Nanneinas ciematu, paziņoja "Karenni tautību aizsardzības spēki" (KNDF). Mjanma ir piedzīvojusi arvien vairāk nāvējošu kauju starp bruņotajiem spēkiem un pretošanās grupām, kopš hunta pirms diviem gadiem sagrāba varu apvērsuma rezultātā.

Dažas no sīvākajām kaujām ir notikušas šajā reģionā starp galvaspilsētu Napitavu un Taizemes robežu. Bruņotie spēki esot iegājuši klosterī un nogalinājuši tur paslēpušos cilvēkus, apgalvoja KNDF.

Sīkāka informācija par notikušo ir grūti pārbaudāma, taču uzbrukuma pret neapbruņotiem civiliedzīvotājiem mežonīgais raksturs nav nekas jauns šajā Mjanmas daļā, kurā kopš apvērsuma ir bijusi viena no spēcīgākajām pretestībām militārajai huntai, atzīmē medijs.

Nanneina atrodas galvenajā maršrutā no Šanas štata uz Kajas štatu — ceļa, kam pēc huntas domām, ir izšķiroša nozīme ieroču piegādei nemiernieku grupām, kas cīnās pret armiju.

Mjanmas militārie vadītāji cerēja šogad sarīkot vēlēšanas, jo ticēja, ka tas viņu valdībai sarūpēs tik ļoti nepieciešamo leģitimitāti. Taču viņu nespēja sagraut pretošanās kustības, neskatoties uz pēdējos mēnešos bieži veiktajām bombardēšanām, vēlēšanu rīkošanu ir padarījusi par gandrīz neiespējamu uzdevumu.

Mjanmu pilsoņu karš plosījis vairākus gadu desmitus, taču situācija saasinājās pēc apvērsuma 2021. gadā.

Pusotrs miljons cilvēku ir bijuši spiesti pārvietoties, 40 000 māju ir iznīcinātas, astoņi miljoni bērnu vairs neapmeklē skolu, un Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) lēš, ka 15 miljoniem cilvēku trūkst pārtikas. Savukārt huntas veikto represiju rezultātā dzīvību zaudējuši 2900 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!