Foto: AP/Scanpix

Mjanmas četrus mēnešus ilgajā militārajā operācijā pret rohindžiem, domājams, gājuši bojā simtiem cilvēku, piektdien paziņojušas Apvienotās Nācijas.

Rohindži ir islāma sekotāji, un Mjanmā, kur iedzīvotāju vairākums ir budisti, viņi nereti pakļauti vajāšanām, no kurām pēdējā sākās 10. oktobrī.

ANO ziņojums balstās uz intervijām ar 204 rohindžiem, kuri aizbēguši uz Bangladešu. Ziņojumā secināts, ka Mjanmā, ļoti iespējams, pastrādāti noziegumi pret cilvēci.

Līdzīgās domās ir arī vairākas ANO amatpersonas.

Rohindžu stāstītais liecina par smagiem noziegumiem, ko pastrādājuši Mjanmas drošības spēki vai civilie kaujinieki, kas ar tiem sadarbojas.

Viens no lieciniekiem sacīja, ka vienā no gadījumiem pieci karavīri izvarojuši sievieti un nogalinājuši viņas astoņus mēnešus veco bērnu.

ANO ziņots arī par trīs mazu bērnu noduršanu.

"Kas tā ir par "tīrīšanas operāciju"? Kādiem nacionālās drošības mērķiem tā var kalpot?" jautāja ANO cilvēktiesību augstais komisārs Zaids Raads al Huseins.

47% no intervētajiem rohindžiem apgalvoja, ka militārajā operācijā nogalināti viņu radinieki, un 43% atzina, ka tikuši izvaroti.

Mjanmas valdība atsakās atzīt rohindžus par valsts etnisko minoritāti, uzskatot viņus par nelegālajiem imigrantiem no Bangladešas, lai gan daudzi jau vairākas paaudzes dzīvo Mjanmā.

Militāro operāciju Rakhainas štatā izraisīja vairāki uzbrukumi robežsargiem 9. oktobrī.

Mjanma noliedz apgalvojumus, ka drošības spēki īstenotu genocīdu pret rohindžiem.

Valdība, ko vada Nobela Miera prēmijas laureāte Auna Sana Su Či, paziņojusi, ka šie apgalvojumi ir izdomājums, un pretojas starptautiskajam spiedienam, kas prasa aizsargāt rohindžus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!