Foto: AFP/Scanpix/LETA

Mjanmas opozīcijas pārstāvji, kuri iebilst pret militāro varu valstī, aicinājuši uz sacelšanos pret valdošo huntu, raksta aģentūra "Reuters".

Opozīcijas izplatītajā stratēģijā iekļauta bruņotu kaujinieku un etnisko grupu spēku rīcība. Tāpat birokrāti mudināti atstāt savus amatus.

"Nacionālās vienotības valdības" prezidenta pienākumu izpildītājs Duva Laši La savā uzrunā sacīja, ka ēnu valdība, kuras sastāvā ir opozicionāri, kas atrodas trimdā vai slēpjas, izsludina ārkārtas stāvokli.

1. februārī armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

Kopš apvērsuma Mjanmā notikuši protesti pret armijas īstenoto varas sagrābšanu. Demonstrāciju laikā notikušas arī sadursmes starp protestētājiem un armiju.

Pasludinot, ka tiek sākts "aizsardzības karš", Duva Laši La aicināja "sacelties pret militāro teroristu varu".

Mjanmas militārais vadītājs Mens Aungs Hlaings pagājušajā mēnesī uzņēmās premjerministra lomu jaunizveidotajā pagaidu valdībā un apņēmās līdz 2023. gadam sarīkot jaunas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!