Foto: EPA/LETA
Mjanmas varas iestādes sestdien atbrīvojušas no mājas aresta opozīcijas līderi Aunu Sanu Su Či, paziņoja amatpersonas.

Uzrunājot aptuveni 5000 atbalstītāju, kas bija sapulcējušies pie viņas mājas valsts lielākajā pilsētā Jangonā, Auna Sana sacīja: "Ja mēs darbosimies vienoti, mēs sasniegsim savu mērķi. Mums ir daudz, ko darīt."

Pašreizējais Aunas Sanas mājas aresta termiņš sākās pagājušā gada 14.maijā, un tas beidzās sestdien.

Aunas Sanas atbrīvošanu apsveikuši ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, ASV prezidents Baraks Obama, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons un citu valstu līderi.

Kopš 1990.gada, kad parlamenta vēlēšanās uzvarēja Aunas Sanas vadītā partija "Nacionālā līga par demokrātiju" (NLD), bet hunta anulēja to rezultātus, Auna Sana lielākoties ir atradusies mājas arestā Jangonā.

7.novembrī Mjanmā notika pirmās parlamenta vēlēšanas kopš 1990.gada, un tajās par uzvarētājiem ir pasludinātas huntu atbalstošas partijas. Aunai Sanai viņas mājas aresta dēļ bija aizliegts kandidēt šajās vēlēšanās. NLD martā tika slēgta, jo nebija reģistrējusies parlamenta vēlēšanām.

Auna Sana martā paziņoja, ka viņa nespētu akceptēt savas partijas lēmumu reģistrēties vēlēšanām, jo jaunais vēlēšanu likums esot negodīgs. Saskaņā ar šo likumu NDL būtu ļauts piedalīties vēlēšanās tikai tad, ja tās līdere no partijas tiktu izslēgta, jo likums paredz, ka neviens, kurš izcieš ieslodzījumu, nevar būt kādas politiskas partijas biedrs.

Šis likums arī paredz atzīt par spēkā neesošiem 1990.gadā notikušo vēlēšanu rezultātus, kurās uzvarēja NLD.

Militārais režīms Mjanmu pārvalda kopš apvērsuma 1962.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!