Sporta aktivitāšu reģistrēšanas lietotnes "Strava" publicētajā kartē, kas parāda lietotāju aktivitāti dažādās pasaules malās, atklājas arī karavīru vingrināšanās maršruti ārvalstu militārajās bāzēs un to apkārtnē.

Kartē parādās, piemēram, ārvalstu spēku karavīru un speciālo operāciju spēku bāzes un pārvietošanās maršruti ārpus tām tādās valstīs kā Afganistāna un Sīrija.

Lai gan militāro bāžu atrašanās vietas pārsvarā sabiedrībai nav noslēpums satelītu karšu un vietējo iedzīvotāju zināšanu dēļ, bažas rada, ka "Strava" karte ar maršrutu spilgtumu atklāj aktivitātes līmeni un izmantotos maršrutus konkrētajā vietā.

Līnijas ārpus bāžu teritorijas norāda karavīru biežāk izmantotos ceļus un patruļu maršrutus, atklājot daudz informācijas par personāla rutīnu.

Ņemot vērā, ka šī aplikācija, ko izmanto sporta pulksteņos vai viedtālruņos, ir populārāka Rietumos, karte lieliski izceļ atsevišķus spožus punktus Tuvajos Austrumos, norāda raidsabiedrība BBC.

Tā viegli identificējamas ASV militārās bāzes Sīrijā, Irākā, Lielbritānijas bāze Folklenda salās, Francijas spēku objekts Nigērā. Tāpat aktivitātes redzamas krievu spēku Sīrijas bāzē Hmeimimā.

"Strava" savu jauno aktivitāšu karti, kas publicēta pērn novembrī, bet satraukumu radījusi tikai tagad, veido no miljoniem lietotāju skriešanas, iešanas vai velobraukšanas aktivitāšu datiem. Kompānija gan uzsver, ka kartē netiek izmantoti dati, kurus aplikācijas lietotāji uzstādījuši kā privātus.

Taču militāro bāžu parādīšanās kartē liecina, ka liels skaits militārā personāla visā pasaulē savu sportisko aktivitāšu datus atstājuši publiski pieejamus. ASV armija jau paziņoja, ka pārbauda karti un tās iespējamo ietekmi

"Strava" savā paziņojumā tikmēr skaidro, ka apņemas lietotājiem vairāk skaidrot aplikācijas iestatījumus un privātumu. Programma ļauj izslēgt savu datu kopīgošanu ar karti pat tad, ja aktivitāte nav atzīmēta kā privāta, pasvītro lietotnes izstrādātājs. Tāpat karte nekādā veidā neļaujot identificēt individuālus lietotājus. Karti var apskatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!