Foto: AFP/Scanpix
Trešdien notikušajā tiesas sēdē prokuratūra pieprasīja, lai britu modes dizaineram Džonam Galjāno saistībā ar apsūdzībām par antisemītiskajiem apvainojumiem tiktu piespriests naudas sods 10 000 eiro (7028 latu) apmērā.

Martā Galjāno tika izvirzītas apsūdzības par trim cilvēkiem publiski izteiktiem rasistiskiem apvainojumiem. Apsūdzības celtas par diviem atsevišķiem incidentiem. Pirmais no tiem noticis pagājušā gada oktobrī, bet otrs - februāra beigās. Skandāla dēļ modes mākslinieku atlaida no modes nama "Dior" galvenā dizainera amata.

Prokurore vēlas, lai modes mākslinieks katrai no abos incidentos iesaistītajām personām samaksātu 5000 eiro (3514 latu) lielu atlīdzību, taču netiek pieprasīts cietumsods.

Nolasot apsūdzību, tiesnesis minēja arī frāzes, kuras Galjāno bija teicis incidenta laikā 24.februārī : "Netīrais žīdu ģīmis", "Nolādētā aziātu kuce, es tevi nogalināšu" un "Nolādētā, neglītā žīdu kuce".
"Es pārāk labi to neatceros. Man nav atmiņu. Man ir trīskārša atkarība – alkohols, miegazāles un diazepām," jautāts par to, vai viņš atceras incidentu, atbildēja Galjāno.

"Es vēlētos atvainoties, ja mana rīcība izraisīja tik daudz nepatīkamu izjūtu upuriem un tiesai. Es vienmēr esmu nosodījis visu veidu rasismu un antisemītismu," piebilda dizaineris.

No modes nama viņš tika atlaists, kad mediju rīcībā nonāca ar mobilo telefonu uzņemts video materiāls, kurā vērojams februāra incidents.

"Es mīlu Hitleru," lielā alkoholiskā reibumā paziņo Galjāno. "Tādi cilvēki kā jūs šodien būtu miruši. Jūsu mātes, jūsu tēvu tēvi, visi būtu nosmacēti gāzes kamerās." Pēc atzīšanās mīlestībā Hitleram kāda sieviete aizkadrā jautā modes māksliniekam, vai viņam ir kādas problēmas. "Man ir problēmas ar tevi. Tu esi neglīta," atbild Galjāno. Savukārt uz jautājumu, no kurienes viņš ir, dizainers sniedz visai lakonisku atbildi: "No tava pakaļas cauruma."

Viena no cietušajām personām vēlas no Galjāno saņemt simbolisku kompensāciju viena eiro (0,70 latu) apmērā un pieprasa, lai tiesas spriedums tiktu publicēts modes žurnālos "Elle" un "Vogue", kā arī franču laikrakstā "Le Figaro".

Galjāno advokāts atklāja, ka uz tiesu uzaicinās toksikoloģijas ekspertu, lai viņš liecinātu, ka no alkohola, diazepāma un spēcīgajām miegazālēm atkarīgais Galjāno varētu būt neapzinājies savu rīcību.
Tiesas lēmums tiks pasludināts 8.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!