Foto: EPA/LETA
Kad kanādietis Maiks Spensers Bovns izkāpa no lidmašīnas Somālijas galvaspilsētā, sakot, ka ir tūrists, Somālijas imigrācijas dienests noturēja viņu par spiegu vai jukušo.

"Viņi četras reizes mēģināja mani iesēdināt atpakaļ lidmašīnā, lai tiktu no manis vaļā, bet es kliedzu un visādi izlocījos, līdz lidmašīna aizlidoja bez manis," sēžot savas viesnīcas istabas jumta terasē Mogadīšo, AFP žurnālistam pavēstīja 41 gadu vecais kanādietis.

Atsakoties ticēt, ka vīrietis Somālijā varētu būt ieradies sava prieka pēc, amatpersonas centās nodot viņu Āfrikas Savienības (AU) militāro spēku pārziņā.

"Mēs nekad iepriekš nebijām redzējuši tādu cilvēku kā šis vīrietis. Viņš teica, ka ir tūrists, mēs nespējām viņam ticēt. Bet vēlāk mēs noskaidrojām, ka viņš to domā nopietni," sacīja imigrācijas dienesta amatpersona Omars Mohameds.

"Tas padara viņu par pirmo personu, kas Mogadīšo ieradies tūrisma dēļ, bet diemžēl šis nav tam piemērots laiks," viņš piebilda.

Pasaules apceļotājs apgalvo, ka pabijis jau 160 valstīs, kopš pirms vairākiem gadiem pārdevis savu uzņēmumu Indonēzijā. Tagad savam sarakstam viņš vēlas pievienot arī Somāliju - valsti, kuru jau 20 gadus plosa konflikti un vardarbība.

Mogadīšo ir viena no pasaules bīstamākajām galvaspilsētām, kur bez spēcīgas apsardzes ilgi izdzīvot nespēj neviens ārzemnieks.

Intervijā Bovns izteicies, ka praktiski jau no pirmās dienas zinājis, ka šī valsts ierauta pilsoņu karā, bet no ceļojuma nedomājis atteikties. Tomēr viņam ne prātā nav nācis, ka tā "valsts daļa, ko kontrolē valdība, ir tik neticami maziņa".

Agrāk Somālija mēdza piesaistīt tūristu uzmanību, pirms valsts iegrima haosā pēc prezidenta Mohameda Siada Barres gāšanas 1991.gadā.

Agrāk galvaspilsēta bija slavena ar savu itāļu arhitektūru un trīs joslu avēnijām, taču tagad lielāko pilsētas daļu veido drupas.

"Somālija ir pēdējā un visbīstamākā valsts manā sarakstā un, kad reiz esmu šeit, Mogadīšo, es jūtos to paveicis," atzīmēja Bovns, kurš iepriekš pabijis Irākā un Afganistānā.

"Neraugoties uz to, ka man ieteica drošības apsvērumu dēļ neiet ārpus viesnīcas vārtiem, es tomēr domāju, ka Somālija ir interesanta vieta ar savdabīgiem cilvēkiem," piebilda ceļotājs.

"Visi, ko es satieku, smejas ikreiz, kad izdzird vārdu "tūrists"," paskaidrojis Bovns.

Somāliju kanādietis pameta piektdien un profilā sociālajā tīklā "Facebook" jau ievietojis attēlus, kurā redzams Mogadīšo ar šauteni vai granātmetēja šāviņu rokās. Fotogrāfijām dots virsraksts "Pirmais tūrists Mogadīšo".

Bovns izteicies, ka labprāt būtu ticies ar Somālijas tūrisma ministru, lai parunātu par tūrisma ceļvežiem un gidiem, kurus viņš atradis visai ierobežotā daudzumā.

"Bet man par pārsteigumu, Somālijā nav šāda ministra," piebilda ceļotājs, solot ievietot plašāku informāciju internetā, lai palīdzētu nākamajiem tūristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!