Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni otrdien paziņojusi, ka bezvīzu režīms starp bloku un Turciju tiks noslēgts tikai tad, kad tiks izpildīti visi prasītie kritēriji.

Ankara pieprasījusi ļaut saviem pilsoņiem no jūnija bez vīzas iebraukt Šengenas zonā apmaiņā pret nelegālo imigrantu uzņemšanu atpakaļ.

Savukārt ES uzsver, ka Turcijai ir jāizpilda 72 nosacījumi, pirms var tikt ieviests bezvīzu režīms.

Bezvīzu režīms tiks ieviests "tikai tad, kad tiks ievēroti visi kritēriji, kā tas notika ar citām valstīm, ar kurām mēs vedām sarunas par brīvu ceļošanu uz ierobežotu laika posmu", Mogerīni norādīja Francijas radiostacijai "Inter".

"Tā tas notika ar Gruziju, tā tas notika ar Ukrainu, tādas sarunas mums ir ar Kosovu. Ir ļoti stingri tehniski kritēriji, kuriem ir jābūt izpildītiem, ir vispirms jāveic ļoti barga pārbaude, lai ieviestu šo pasākumu," viņa skaidroja.

Mogerīni arī norādīja, ka sarunu atsākšana par Turcijas iestāšanos ES "bija vienīgais veids, kā mēs varam palīdzēt Turcijai modernizēt tās valsti [un] ievērot fundamentālās cilvēktiesības, tai skaitā preses brīvību (..), un arī vest lielākas sarunas, piemēram, par miera sarunu atsākšanu ar kurdiem".

ES un Ankaras vienošanās ietvaros pirms trīs nedēļām divos piegājienos uz Turciju tika nosūtīti 325 nelegālie imigranti, tomēr kopš tā brīža nekādu izraidīšanu vairs nav bijis.

Atbilstoši līgumam, kas noslēgts starp ES un Turciju, Ankara apņēmusies uzņemt atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas nav pieprasījuši patvērumu vai kuru patvēruma pieprasījumi ir noraidīti. Par katru Turcijas atpakaļ uzņemto nelegālo imigrantu no Sīrijas ES solījusi uzņemt vienu sīriešu bēgli no Turcijas nometnēm.

Abu pušu vienošanās ir palīdzējusi ievērojami samazināt Grieķijā nokļuvušo nelegālo imigrantu skaitu. Eiropas Komisija ir solījusi maijā rekomendēt bloka dalībvalstīm apstiprināt bezvīzu režīmu ar Turciju, ja tā pildīs vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!