Foto: EPA/LETA
Bijušais ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras ģenerāldirektors Mohameds al Baradejs paziņojis, ka atteiksies no kandidēšanas uz valsts prezidenta amatu, ja valdošā militārā izraudzīsies viņu par pārejas perioda premjerministru.

Sestdienas vakarā pēc tikšanās ar militārās padomes vadītāju feldmaršalu Huseinu Tantavi Baradejs izplatīja paziņojumu, ka viņš ir gatavs "atteikties no idejas būt par kandidātu prezidenta vēlēšanās, ja saņems oficiālu uzaicinājumu veidot valdību".

Militārā padome otrdien pieņēma pagaidu premjerministra Esama Šarafa valdības atlūgumu. Šarafa valdība atkāpās pēc asiņainām sadursmēm starp policiju un protestētājiem, kurās gājuši bojā vairāk nekā 40 cilvēku. Protestētāji pieprasa militārās pārvaldes izbeigšanu valstī, savukārt Tantavi sola, ka prezidenta vēlēšanas tiks sarīkotas ne vēlāk kā līdz jūnija beigām.

Piektdien militārā padome valdību uzdeva veidot Kamalam al Ganzuri, kurš bija premjerministrs no 1996. līdz 1999.gadam Hosnī Mubaraka prezidentūras laikā. Tomēr tas nav nomierinājis protestētājus, kuri uzskata, ka Ganzuri ir bijis pārāk tuvs Mubaraka režīmam, un sestdien sadursmēs ar policiju Kairā tika nogalināts viens cilvēks. Paredzams, ka protesti turpināsies arī svētdien.

Tiek uzskatīts, ka Baradejam nav lielas izredzes uzvarēt prezidenta vēlēšanās, jo viņš daudzus gadus pavadījis ārzemēs un daudzi ēģiptieši uzskata, ka viņš ir pārāk attālināts no tā, kas notiek Ēģiptē. Baradejs februārī pēc Mubaraka režīma gāšanas paziņoja, ka ir gatavs kļūt par valsts pagaidu vadītāju.

Pirmdien Ēģiptē notiks parlamenta vēlēšanu pirmais posms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!