Foto: Reuters/Scanpix

Moldovas parlaments ceturtdien apstiprināja jaunu mazākuma valdību, kuru kontrolē prokrieviski noskaņotajam prezidentam Igoram Dodonam lojālā Sociālistu partija.

Otrdien Moldovas parlaments izteica neuzticību eiropeiski noskaņotās premjerministres Maijas Sandu vadītajai koalīcijas valdībai, kurā ietilpa arī sociālisti.

Sociālistiem Moldovas parlamentā ir tikai 36 deputātu vietas, bet valdību izdevās izveidot ar oligarha Vlada Plahotņuča Demokrātiskās partijas 27 deputātu atbalstu.

Par jauno valdību, kuru vadīs 47 gadus vecais tehnokrāts Jons Kiču, balsoja 62 no 101 Moldovas parlamenta deputātiem. Seši no 11 valdības locekļiem iepriekš bijuši Dodona padomnieki.

Dodons ir parakstījis dekrētu par jaunās valdības apstiprināšanu un tā devusi amata zvērestu, informēja Moldovas prezidenta preses dienestā.

Jaunais premjers Kiču nav Sociālistu partijas biedrs. Viņš ir ekonomists, strādājis augstos amatos vairākās bankās un lielākajās Moldovas kompānijās, kā arī no 2018.gada decembrim līdz šā gada jūnijam bija finanšu ministrs Demokrātiskās partijas vadītajā valdībā.

Kopš jūnija labēji centriskā politiķe Sandu vadīja līdz šim Moldovā nepieredzētu valdības koalīciju, ko veidoja gan prokrieviski, gan eiropeiski noskaņoti spēki. Tomēr otrdien parlaments šai koalīcijai izteica neuzticību saistībā ar strīdu koalīcijas partneru starpā par Sandu dotajām pilnvarām izraudzīties ģenerālprokurora amata kandidātu bez konsultācijām ar Dodona neformāli vadīto partiju.

Koalīciju, kuru atbalsta ASV, Eiropas Savienība un Krievija, veidoja Dodona Sociālistiskā partija un eiropeiski noskaņotā alianse ACUM, kurā Sandu ir viena no līderiem. Koalīcijas mērķis bija izbeigt ietekmīgu oligarhu varu Moldovā, jo īpaši Demokrātiskās partijas līdera Plahotņuča ietekmi.

Analītiķi norādījuši, ka ceturtdien apstiprinātā valdība Moldovu atkal pakļauj Krievijas ietekmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!