Foto: Reuters/Scanpix

Moldovas policija ir aizturējusi 13 cilvēkus, paziņojot, ka viņi ir paramilitāra grupējuma dalībnieki, kas gribējuši sagrābt varu valsts ziemeļos esošajā lielākoties krievvalodīgo apdzīvotajā pilsētā Belcos.

Policija ceturtdien informēja, ka grupējums bija nodomājis uzbrukt valsts iestādēm galvaspilsētā Kišiņevā un Belcos ar nolūku izveidot separātisku republiku.

Astoņiem aizturētajiem ceturtdien tika izvirzītas apsūdzības par dalību paramilitārā grupā, kas plānojusi veikt uzbrukumus valsts iestādēm.

Policija ir paziņojusi, ka grupējuma līderis ir no Ukrainas austrumiem.

Policija izmeklēšanu sāka 27. oktobrī.

Izmeklēšanas rezultātā tika noskaidrots, ka grupējuma dalībnieki esot novērojuši policijas un armijas pārvietošanos un to skaitlisko sastāvu Belcu teritorijā. Viņi esot plānojuši uzbrukt pilsētā izvietotajam armijas garnizonam, iegūt bruņojumu un paplašināt sava grupējuma skaitlisko sastāvu, vēsta Belcu laikraksts SP.

Grupējums esot gatavojies arī uzbrukt Belcu cietumam un iesaistīt savās rindās pusi ieslodzīto. Grupējums plānojis sagrābt varu Belcos un tālāk vardarbīgi to paplašināt valsts ziemeļos un citviet valsts teritorijā, raksta avīze.

Liela daļa grupējuma dalībnieku ir izcietuši sodu par laupīšanām un zādzībām. Diviem aizturētajiem ir Krievijas un Moldovas dubultpilsonība, bet viens ir arī Ukrainas pilsonis, kurš vairākkārt devies uz Ukrainas austrumiem, lai, domājams, tur piedalītos karadarbībā, norāda laikraksts.

Izmeklētāji gatavojas noskaidrot, vai grupējuma darbība tika vadīta no ārvalstīm.

Belci, kurā ir apmēram 100 tūkstoši iedzīvotāji, ir otrā lielākā pilsēta Moldovas valdības kontrolētajā valsts teritorijas daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!