Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrumeiropas valsts Moldova pirmo reizi savas pastāvēšanas vēsturē veikusi nelielu dabasgāzes iepirkumu no alternatīva avota, nevis Krievijas enerģētikas milža "Gazprom", vēsta "Radio Brīvā Eiropa" RFE/RL.

Vienu miljonu kubikmetru gāzes Moldovai piegādās Polijas kompānija PGNiG, 25. oktobrī paziņoja valdība. Kišiņeva uzsver, ka šis ir pirmais gāzes iepirkums no alternatīva avota neatkarīgās Moldovas vēsturē.

Ar šo pirkumu valdība pārbauda iespējas piegādāt šo energoresursu pa citiem ceļiem.

Gāzes nepietiekamība Moldovā saistīta ar nespēju vienoties par gāzes cenām ar Maskavu. Iepriekšējais līgums ar "Gazprom" beidzās 30. septembrī. Krievijas kompānija ir pagarinājusi līguma darbību līdz oktobra beigām, bet vienlaikus pacēlusi cenu par kubikmetru no 550 dolāriem uz 790 dolāriem. Pagājušajā nedēļā Moldovas valdība izsludināja ārkārtas stāvokli enerģētikā.

Vienošanos ar "Gazprom" neizdodas panākt ne jautājumā par piegādes cenu, ne 709 miljonu dolāru parādu, ko Krievija pieprasa atmaksāt.

Daži vērotāji uzskata, ka Maskava apzināti palielinājusi gāzes cenas Moldovai, jo prezidenta vēlēšanās pērn uzvarējusi proeiropeiskā kandidāte Maija Sandu. Pirms tam Moldovā prezidents bija Igors Dodons, kurš piekopa atklāti prokrievisku politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!