Foto: AFP/Scanpix

Moldovai veidojot stiprākas saites ar Eiropas Savienību (ES), tiek pārkāptas separātiskās Piedņestras iedzīvotāju tiesības, tāpēc Krievija turpmāk ar separātisko provinci veidos vēl ciešākas attiecības, trešdien paziņoja oficiālā Maskava.

Krievija trešdien - dienā, kad Kišiņeva ratificēja asociācijas līgumu ar ES, - aizliedza liellopu, jēra, zirga un cūkgaļas produktu importu no Moldovas.

Krievijas veterinārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" aizliegumu motivējis ar bažām par Āfrikas cūku mēra izplatīšanos. Aizliegums spēkā stājas sestdien.

Austrumukrainas krīzes dēļ atkal pastiprinājušās bažas par situāciju Piedņestrā, kas 1990.gadā atdalījās no Moldovas un vēlas pievienoties Krievijai.

Maskavā Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins un pašpasludinātās Piedņestras prezidents Jevgēņijs Ševčuks trešdien parakstīja vairākus starpvaldību līgumus.

"Līdz šim vairums Piedņestras teritorijā saražoto preču bija paredzēts ES valstīm. Mūsu uzdevums ir radīt apstākļus, lai novirzītu Piedņestrā ražoto produkciju uz Krievijas tirgiem."

Krievijas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka trešdien parakstīti līgumi, kas aptver ražošanas, tirdzniecības, lauksaimniecības un transporta jomas.

Moldovas parlaments trešdien ratificēja asociācijas līgumu ar ES. Par līguma ratificēšanu balsoja gan valdošās proeiropeiskās koalīcijas deputāti, gan opozīcijā esošie liberāļi.

Līgums stāsies spēkā 1.oktobrī - mēnesi pirms parlamenta vēlēšanām. Ja vēlēšanās uzvarēs komunisti, viņi vismaz teorētiski varētu līgumu atcelt.

Tiesa gan, kā liecina aptaujas, par komunistiem balsot gatavi vien 30% vēlētāju, kamēr atbalsts proeiropeiskās koalīcijas partijām pieaug, daļēji pateicoties tam, ka ES šogad Moldāvijas pilsoņiem atcēlusi vīzu ierobežojumus.

Deviņdesmito gadu sākumā Piedņestras apgabals atdalījās no Moldovas, taču pašpasludinātā republika netika oficiāli atzīta. Bruņotais konflikts, kas izcēlās pēc neatkarības pasludināšanas, beidzās tikai pēc Krievijas karaspēka iejaukšanās. Krievijas miera uzturēšanas spēku kontingents uzturas Piedņestras apgabalā vēl joprojām.

No pusmiljona Piedņestras iedzīvotāju 30% ir krievi. Separātiskajā teritorijā izvietoti 2500 Krievijas karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!