Foto: EPA/Scanpix/LETA

Moldovas jaunā premjerministre Maija Sandu trešdien savā pirmajā vizītē Eiropas Savienības (ES) galvenajā mītnē Briselē solīja atjaunot valsti, kas cietusi "sliktas pārvaldības, nekrietnību un korupcijas" gados.

Pēc sarunām ar augsta ranga ES amatpersonām Sandu solīja, ka vadīs Moldovu Eiropas virzienā, paužot apņēmību, ka viņas valsts kādu dienu "pārliecinoši klauvēs pie ES durvīm" un lūgs to uzņemt blokā.

Premjere tomēr norādīja, ka Moldovas pirmais uzdevums ir "atjaunot demokrātiskās institūcijas un atjaunot pilsoņu uzticību valstij".

"Mūsu institūcijas un pilsoņu uzticību šīm institūcijām nopietni iedragājusi slikta pārvaldība, nekrietnības, korupcija, valsts atbalstīta kontrabanda un krāpšana," viņa sacīja žurnālistiem.

"Tie, kas ir atbildīgi par valsts naudas miljardu nozagšanu vērienīgā korupcijā un naudas atmazgāšanā, tiks saukti pie atbildības," uzsvēra premjere.

"Mēs sakausim korumpēto sistēmu, kura Moldovu padarījusi par pelēko zonu, kas ir viesmīlīga kontrabandistiem, bet neviesmīlīga pašu pilsoņiem."

ES paplašināšanās komisārs Johanness Hāns sacīja, ka Moldova, īstenojot reformas, var paļauties uz ES finanšu un politisko atbalstu.

Sandu pie varas nāca pagājušajā mēnesī, nostājoties neparastās proeiropeisko un prokrievisko spēku koalīcijas vadībā. Ar viņas nonākšanu premjera amatā tika izbeigta politiskā krīze, kas Moldovā bija izveidojusies kopš februāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!