Foto: EPA/Scanpix/LETA

Mongolijā pagājušā nedēļā pēc divu cilvēku saslimšanas ar buboņu mēri varasiestādes karantīnu noteikušas visam valsts rietumu apgabalam, ziņo "The Moscow Times". Svētdien arī Ķīnas Bajanuras pilsētā, Iekšējās Mongolijas reģionā, slimnīcā kādam pacientam konstatēta šī slimība.

Viena no cilvēces vēsturē visvairāk dzīvības prasījušajām slimībām Mongolijā konstatēta diviem cilvēkiem. Abos gadījumos sirdzēji mielojušies ar murkšķu gaļu, kas varētu būt slimības avots.

Šajā pasaules daļā šādi slimības uzplaiksnījumi tiek konstatēti ik pēc laika. Arī pagājušā gada rudenī Ķīnā bijis viens saslimšanas gadījums, bet pirms dažiem gadiem ar buboņu mēri saslima kāds Krievijas Altajas reģiona iedzīvotājs. "Cilvēki šeit ēd murkšķus, un [inficētas] blusas no dzīvniekiem nonāk cilvēku mājokļos," situāciju medijam skaidrojis viens no Krievijas vadošajiem infektologiem Vladislavs Žemčugovs.

Mēris ir bīstama bakteriāla karantīnas infekcija ar augstu letalitāti. Tā parasti sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem, un tai raksturīga stipra intoksikācija, ādas limfmezglu un plaušu bojājumi. Mēra buboņu forma ir visbiežāk sastopamā, norāda Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs.

Tās inkubācijas periods ir divas līdz astoņas dienas. Slimībai raksturīgs pēkšņs sākums, drudzis ar augstu ķermeņa temperatūru, galvassāpes, nelabums, vemšana, nespēks. Sešu līdz astoņu stundu laikā attīstās sāpīgs bubonis aksilārajos un cervikālajos limfmezglos, un iespējamās komplikācijas ir primāra vai sekundāra septicēmija, sekundāra pneimonija, meningīts. Letalitāte – 60% neārstējot, bet ar antibiotiku terapiju - līdz 5%, raksta SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!