Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas premjerministrs Mario Monti ir nolēmis atkāpties no amata, jo ir zaudējis parlamenta vairākuma atbalstu.

Par to teikts Itālijas prezidenta kancelejas paziņojumā, kas tika izplatīts pēc prezidenta Džordžo Napolitano un Monti tikšanās sestdien vēlu vakarā.

"Viņš vairs nevar turpmāk pildīt savu mandātu, un līdz ar to darīja zināmu savu nodomu demisionēt," sacīts paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka, tiklīdz parlaments būs pieņēmis nākamā gada valtsts budžetu, Monti "iesniegs prezidentam savu neatsaucamo atlūgumu". Paredzams, ka tas varētu notikt tuvāko nedēļu laikā.

Monti tehnokrātu valdību pretēji savulaik solītajam vairs neatbalsta ekspremjera Silvio Berluskoni partija "Brīvības tauta", kas ir lielākā partija parlamentā. Šonedēļ tās deputāti atturējās divos balsojumos par likumdošanas aktiem, kas vienlaikus bija uzticības balsojumi valdībai. Turklāt sestdien Berluskoni paziņoja, ka nākamgad atkal kandidēs uz premjera amatu.

Kad pagājušā gada novembrī no valdības vadītāja amata bija spiests atkāpties Berluskoni, pie partijām nepiederošais bijušais Eiropas Savienības konkurences komisārs Monti piekrita vadīt tehnokrātu valdību līdz 2013.gada martā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Tagad paredzams, ka pēc Monti atkāpšanās notiks pirmstermiņa vēlēšanas, kuras varētu notikt februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!