Foto: F64
Ziemeļvalstu bankas "Danske Bank", SEB un "Swedbank" turpinās ciest zaudējumus no darbības Baltijas valstīs, savukārt citos tirgos gaidāmi spēcīgi ienākumi, prognozē reitingu aģentūra "Moody's Investors Service".

"Kredītu tirgus pasliktināšanās palielina spiedienu uz lielajām Ziemeļvalstu bankām, kuru finanšu darbība visādi citādi ir uzlabojusies," teikts "Moody's" vadošās Ziemeļvalstu banku analītiķes Džeinas Tomsenas izdotajā paziņojumā.

"Swedbank" un SEB Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir lielākās bankas, taču pēc nekustamo īpašumu tirgus lejupslīdes bankas šajā reģionā cieš ievērojamus zaudējumus.

"Lielākā daļa lielo Ziemeļvalstu banku kopš gada sākuma ir palielinājušas savu kapitālu. Bankām ir iespējas palielināt kapitālu vēl vairāk, un tādēļ kapitāla līmenis, visdrīzāk, paliks adekvāts pašreizējiem reitingu līmeņiem," teikts ziņojumā.

"Tās bankas, kurām ir ievērojami kredīti ārpus [Ziemeļvalstu] reģiona, turpinās ciest zaudējumus šajos reģionos," brīdina analītiķe.

Ziemeļvalstu bankām ir svarīgi saglabāt stabilus pamatdarbības ienākumus, lai mazinātu svārstīgo tirdzniecības ienākumu un pieaugošo kredītu zaudējumu iespaidu.

"Kaut arī vairākas Ziemeļvalstis ir piedzīvojušas uzlabojumu savos galvenajos makroekonomiskajos rādītājos, vēl nav garantēts, ka šī notikumu attīstība būs ilgtspējīga," brīdina "Moody's" analītiķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!