Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā  kredītreitingu aģentūra "Moody's" ceturtdien pazemināja Kipras  kredītreitingu par trim pakāpēm no B3 līdz Caa3, kā iemeslu minot gaidāmo valsts parāda sloga palielināšanos.

Ir gaidāms, ka Kipras bankām būs nepieciešams lielāks valsts atbalsts, līdz ar to palielināsies valsts parāda slogs.

Tā kā ir gaidāms, ka parāda sloga palielināšanās būs neilgtspējīga, "Moody's" uzskata, ka ir ievērojami palielinājusies iespējamība, ka Kipras valdība var piedzīvot defoltu.

"Moody's" pēdējos 10 mēnešos ir pazeminājis Kipras reitingu par deviņām pakāpēm.

"Moody's" tagad lēš, ka Kipras banku rekapitalizācijai būs vajadzīgi apmēram 10 miljardi eiro, kas ir vairāk nekā 50% no IKP. Līdz ar to Kipras valsts parāda attiecība pret IKP šogad var sasniegt 150%, kas būtu viens no augstākajiem līmeņiem starp valstīm, kuru kredītreitingus nosaka "Moody's".

"Moody's" noteica Kiprau arī negatīvu reitinga prognozi, kā iemeslus minot likviditātes problēmas, banku rekapitalizācijas vajadzības un vilcināšanos sarunās ar Eiropas Komisiju, Eiropas Centrālo banku un Starptautisko valūtas fondu par starptautiska aizdevuma paketi.

Kipras Centrālās bankas prezidents Paniks Demetriadis šonedēļ tikās ar eiro zonas valstu vēstniekiem, lai izskaidrotu banku sektora reformu un pārstrukturēšanas plānus.

Kipra  ir piektā eiro zonas valsts, kas lūgusi starptautisku finanšu palīdzību. Eiro zonas finanšu ministri 21.janvārī varētu pieņemt lēmumu par vienošanās projektu ar starptautiskajiem aizdevējiem par palīdzības piešķiršanu  Kiprai 17,5 miljardu eiro apmērā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!