Foto: EPA/Scanpix/LETA
Bolīvijas prezidents Evo Moraless ceturtdien pasludinājis sevi par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju, neskatoties uz opozīcijas protestiem un apsūdzībām vēlēšanu rezultātu sagrozīšanā.

"Mēs uzvarējām pirmajā kārtā," preses konferencē paziņoja Moraless. Taču Augstākais vēlēšanu tribunāls vēl nav apstiprinājis, ka uzvarējis Moraless.

Moraless sacīja, ka rezultāti pēc 98% balsu saskaitīšanas liecina, ka viņš izcīnījis 46,83% balsu, bet viņa tuvākais konkurents opozīcijas kandidāts Karloss Mesa ieguvis 36,7% balsu.

Lai uzvarētu prezidenta vēlēšanās jau pirmajā kārtā, kandidātam jāizcīna vairāk nekā 50% balsu vai arī 40% balsu ar desmit procentpunktu pārsvaru pār tuvāko konkurentu. Pretējā gadījumā 15. decembrī būtu jārīko otrā kārta.

Augstākā vēlēšanu tribunāla mājaslapā pēc Moralesa paziņojuma joprojām aplūkojumi iepriekšējie rezultāti, saskaņā ar kuriem Moralesam trūkst viens procentpunkts, lai uzvarētu pirmajā kārtā.

Mesa trešdien paziņoja, ka neatzīs Augstākā vēlēšanu tribunāla pasludinātos rezultātus, un aicināja savus atbalstītājus turpināt protestus.

Amerikas valstu organizācijas novērotāji ir pauduši bažas par vēlēšanu rezultātiem un pēkšņajām izmaiņām tajos.

Jau vēstīts, ka svētdien Bolīvijā notika prezidenta vēlēšanas. Provizoriskie rezultāti liecināja, ka būs jārīko vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies Moraless, kurš ir valsts galva kopš 2006.gada, un Mesa. Taču pirmdienas vakarā ar lielu aizkavēšanos publicētie rezultāti liecināja, ka Moraless izvirzījies pārliecinošā vadībā.

Bažas par vēlēšanu rezultātiem paudušas arī ASV, Eiropas Savienība (ES), Brazīlija un Argentīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!