Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievija varēs atgriezties civilizēto valstu saimē tikai ar nosacījumiem, ka tiek pārtraukts agresīvais karš un veikta deputinizācija, uzskata Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Ar teroristiem sarunas nav iespējamas, intervijā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" sacīja premjers.

"Bet Krievija šobrīd kļuvusi par teroristisku valsti. Ikdienēja pilsētu bombardēšana, triecieni civilajiem objektiem, sieviešu un bērnu slepkavības - Krievijas kara noziegumu mērogi ir vienkārši šausmīgi, un līdz tie nebeigsies, runāt nav par ko."

"Un vēl viens nosacījums, lai Krievija atgrieztos civilizēto valstu grupā - deputinizācija. Bet tieši pašiem Krievijas iedzīvotājiem ir jādemontē šī kvazitotalitārā sistēma, ko radījis prezidents Putins. Tad radīsies cerība uz citām nākotnes attiecībām Krievijas un Eiropas Savienības starpā," sacīja Moraveckis.

Teju gadu pēc Krievijas pret Ukrainu izvērstā pilna mēroga kara sākuma visiem būtu jābūt skaidram, ka atgriešanās pie pirmskara stāvokļa nav iespējama.

"Vācijā bija pārliecināti, ka Maskavu var novirzīt no impēriskiem centieniem ar komerciālas apmaiņas palīdzību un vienlaikus, ka nevajag "tracināt lāci". Abi pieņēmumi izrādījās kļūmīgi. Krievijai energoresursi pilda to pašu funkciju ko tanki - tie ir iekarošanas un atkarības instrumenti," sacīja Polijas premjers.

"Gribas ticēt, ka Vācijas valdības veiktā tanku nosūtīšana uz Ukrainu ir liecība Krievijas uztveres maiņai un ka Vācija turpinās sadarboties ar Poliju, lai garantētu Eiropas drošību un stabilitāti. Ja mēs gribam miera uzvaru, mēs nedrīkstam pakļauties Krievijas baiļu propagandai," uzsvēra Moraveckis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!