Foto: Reuters/Scanpix

Izraēlas specdienests "Mossad" pagājušajās mēnesī operācijas laikā Sīrijā nolaupījis Irānas ģenerāli, lai iegūtu informāciju par 1986. gadā sagūstītu Izraēlas Gaisa spēku navigatoru, atsaucoties uz Londonā bāzētu arābu valodas laikrakstu "Rai al-Youm", vēsta portāls "The Jerusalem Post".

Ģenerālis nogādāts uz kādu Āfrikas valsti, kur viņu nopratinājuši izraēlieši, un pēc tam atbrīvots. Irānas dienestiem, domājams, izdevies izsekot operācijai pēc tās sākuma un noskaidrot, kā tā notikusi, teikts publikācijā.

Pagājušajā nedēļā Kiprā tika izjaukts atentāta mēģinājums pret izraēliešu miljardieri Tediju Sagi – "Rai al-Youm" raksta, ka tā varēja būt Irānas rīkota operācija, lai atriebtos par ģenerāļa nolaupīšanu.

Pirmdien par notikušu "Mossad" operāciju uzrunā Knesetam paziņoja Izraēlas premjerministrs Naftali Benets, taču nekādu jaunu informāciju par izraēliešu gūstekni, kurš jau sen tiek uzskatīts par mirušu, nesniedza, skaidro "The Jerusalem Post".

Gaisa spēku navigators Rons Arads tika sagūstīts 1986. gada 16. oktobrī, kad viņa lidmašīna avarēja virs Libānas. Lidaparāta pilots tika izglābts, bet Arads nonāca šiītu grupējuma "Amal" gūstā un tika nodots "Hezbollah" grupai. Libānas kaujinieki gūstekni nodevuši Irānas spēkiem.

No gūsta Arads nosūtīja trīs vēstules un tika izplatītas divas viņa fotogrāfijas. Izraēla centās panākt viņa atbrīvošanu, taču sarunas bija neveiksmīgas un kopš 1988. gada Izraēlai nebija nekādu ziņu par viņa likteni.

Lai iegūtu vairāk informācijas par Aradu, Izraēla ir veikusi vairākas operācijas, tostarp "Hezbollah" biedru sagūstīšanu un 10 miljonu dolāru atlīdzības izsludināšanu. 2016. gadā "Mossad" un Izraēlas Aizsardzības spēku kopīgā ziņojumā secināts, ka Arads, visticamāk, miris 1988. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!