Foto: EPA/Scanpix/LETA
Ļauns murgs un visu laiku sliktākais gads – tā mēmes jau kādu laiku raksturo 2020. gadu. Pasauli daļēji paralizējusī Covid-19 pandēmija, masīvie protesti par vienlīdzību ASV un daudzviet Eiropā, nepieredzēta mēroga ugunsgrēki un citi sabiedrības ierasto kārtību viļņojošie notikumi šo gadu patiešām iezīmē citādu. Starptautiskā vide gan radikāli mainās jau kādu laiku. Atskaites punktu katrs var izvēlēties pats – kara pret terorismu pieteikums, Krievijas iebrukumi kaimiņvalstīs, "Brexit" un Donalda Trampa ievēlēšana varētu būt daži varianti. Ikviens no tiem citā veidā radījis izaicinājumu ierastajai Rietumu dominancei pasaulē. Tagad Ķīnai ir piedāvājums Eiropai – starp rindiņām rakstītais "aizmirstiet Ameriku".

Globālajā tirgū gadu desmitiem lielākie tirdzniecības partneri ir Amerikas Savienotās Valstis un Eiropas Savienība. Eiropieši uz ASV eksportē aptuveni divtik vairāk nekā uz Ķīnu, arī amerikāņi uz Eiropu eksportē divtik vairāk preču un pakalpojumu nekā uz Austrumu zemi, liecina abu pušu statistika. Tikmēr Ķīnai saiknes ar abām ir vienlīdz spēcīgas – eksporta apjomi uz tām ir līdzīgi, turklāt ievērojami pārsniedz importu. Vienkāršoti sakot, šajā globālajā shēmā ir divi cieši sasaistīti ekonomiskie milži, bet trešais strauji aug.

Ķīnai, lai noturētu izaugsmi, ir būtiski uzturēt līdzšinējās saiknes ar Eiropu un ASV, jo tirdzniecības bilance ar abām ir tai izteikti labvēlīga. Arī eiropiešiem un amerikāņiem vismaz līdz nesenam laikam tas bija izdevīgi – Ķīna ierasti ražoja to, kas prasa lielus resursus, darbaspēku un dod nelielu pievienoto vērtību, bet Rietumi saglabāja dominējošo lomu augstas pievienotās vērtības produktu ražošanā. Arī Latvijā ir uzņēmumi, kas rada ideju, pasūta Ķīnā produkta detaļas, bet pie mums ieliek tā "smadzenes" vai uzbur tēlu un rod noietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!