Foto: AFP/Scanpix

Dienu pēc tam, kad Irākas spēkiem izdevās pilnībā ielenkt teroristu organizācijas "Daesh" kontrolē vēl esošo Mosulas pilsētas rietumu daļu, ASV sūtnis tās vadītajā starptautiskās koalīcijā Brets Makgurks paziņoja, ka visi pilsētā palikušie teroristi mirs.

Pagājušās nedēļas otrajā pusē Irākas spēki sadarbībā ar ASV vadīto starptautisko koalīciju un Irānas finansētajiem šiītu grupējumiem pilnībā ielenca Mosulas pilsētas rietumus, nodalot tos no pārējām teroristu organizācijas "Daesh" kontrolētajām teritorijām. Irākas armija patlaban kontrolē arī vairāk nekā trešdaļu no pašiem pilsētas rietumiem.

"Pēdējās nakts laikā Irākas armijas 9. divīzija nogrieza pēdējo ceļu no Mosulas. Visi "Daesh" kaujinieki, kuri ir palikuši pilsētā, tajā mirs, jo ir ielenkti. Mēs esam apņēmušies ne tikai viņus uzvarēt kaujās par Mosulu, bet arī novērst viņu bēgšanu," svētdien paziņoja Makgurks.

ASV sūtnis arī norādīja, ka par spīti iepriekšējiem militārpersonu paziņojumiem, kauja par Mosulas rietumu rajoniem būs vieglāka nekā par tās austrumu rajoniem, kuri pilnībā tika atkaroti janvārī. Kaujas par tiem kopumā prasīja vairāk nekā 100 dienas un gandrīz 2000 Irākas karavīru dzīvības.

Kaujas Mouslā no 'Daesh' skatupunkta:


Iepriekš paredzēts, ka smagākās kaujas būs par pilsētas vecpilsētu, kas arī atrodas uz rietumiem no Tigras upes. Tajā ir šauras ielas un blīva apbūve, kas dot priekšrocības islāmistu kaujiniekiem, kuri tajā izbūvējuši aizsardzības pozīcijas un tuneļu sistēmas jau kopš 2014. gada otrās puses. 2014. gada vasarā "Daesh" plašā ofensīvā ieņēma lielas teritorijas Sīrijā un Irākā.

"Kauja nav vienkārša... Mēs cīnāmies ar neprognozējamu ienaidnieku, kurš slēpjas starp civiliedzīvotājiem un izmanto slēpņu, sprāgstvielu un pašnāvnieku taktiku, kamēr mūsu operācija tiek īstenota ar precizitāti, lai saudzētu iedzīvotāju dzīvības," skaidroja Makgurks. Džihādistu kontrolētajā pilsētas daļā varētu būt ap 600 000 iedzīvotājiem.

Sestdien šiītu grupējumi uzgāja milzīgus masu kapus ar simtiem nogalināto. Tiek uzskatīts, ka tie ir "Daesh" upuri, kurus islāmisti nogalinājuši viņu reliģijas, tautības, amata vai citu iemeslu dēļ.

Irākas armijas un Federālās policijas vienības spēki ieņem Mosulas rietumu rajonus:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!