Foto: AFP/Scanpix

Svētdien prokrievisko separātistu kontrolētajā Ukrainas pilsētā Doņeckā atentātā tika nogalināts Krievijas atbalstīto kaujinieku komandieris Arsēnijs Pavlovs, kurš plašāk pazīstams ar segvārdu Motorola.

Ziņas par Motorolas nāvi apstiprināja gan kaujinieku pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) varasiestādes, gan Ukrainas Drošības dienests (UDD). Krievijas TV kanāls "Rossija" par Pavlova nāvi pavēstīja ārkārtas paziņojumā.

Когда няня в центре Москвы голову отрезала ребёнку, не было экстренного сообщения по росс. ТВ. А по Мотороле есть pic.twitter.com/IuODZ7lt73— РБ головного мозга (@belamova) October 16, 2016

Foto: RIA Novosti/Scanpix

33 gadus vecais Krievijas pilsonis Pavlovs plašāku atpazīstamību ieguva laikā, kad notika kaujas par Doņeckas lidostu, kur viņš piedalījās ar kaujinieku vienību "Sparta" un bieži gozējās kameru priekšā.

Pavlovs, kurš Krievijas medijos tiek dēvēts par "leģendāro kaujinieku"un esot no Komi Republikas, svinīgā ceremonijā Doņeckā 2014. gada vasarā apprecēja vietējo separātisti Jeļenu Koļenkinu. Viņa kāzās piedalījās arī toreizējais prokrievisko spēku komandieris Igors Girkins jeb Strelkovs un separātistu līderis Pāvels Gubarevs.

Motorola pagājušajā gadā paziņoja, ka ir nošāvis 15 ukraiņu gūstekņus. "Man ir ***, par ko mani apsūdz. Esmu nogalinājis 15 cietumniekus. Man viss ir ***. Bez komentāriem. Gribu – nogalinu, gribu – nenogalinu," viņš skaidrojis telefonintervijā izdevumam "Kyiv Post".

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" pirms tam apgalvoja, ka vismaz pieci liecinieki var apstiprināt, ka Motorola ir nogalinājis sagūstīto Doņeckas lidostas aizstāvi Igoru Branovicki. Pavlovs piekautajam Branovickim esot divas reizes iešāvis galvā.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas runasvīrs Andrejs Lisenko pirmdien preses konferencē paziņoja, ka kara noziegumos aizdomās turētais Pavlovs nav ieņēmis nozīmīgu vietu nelikumīgo bruņoto formējumu hierarhijā, bet pamatā bijis ar medaļām nokāries "PR kaujinieks".

Ukrainā, ar mērķi karot prokremliso spēku rindās, Pavlovs, kurš dienējis armijā un esot piedalījies karā Čečenijā, ieradies 2014. gadā.

Krievijas propagandas kanāls "LifeNews" raksta, ka pirms kara Pavlovs strādājis automazgātavā Rostovā. Motorolas laulībā ar Koļenkinu esot dzimuši divi bērni, pēdējais no tiem pasaulē nācis oktobra sākumā.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Atentāts pret Motorolu noticis daudzdzīvokļu namā Doņeckā Čeļuskiniešu ielā 121, kur viņš dzīvojis. Viņa dzīvokli 24 stundas diennaktī apsargājuši bruņoti vīri.

Motorola un viņa apsargs gāja bojā sprādzienā, kas nogranda liftā. kad abi braukuši augšā. Saskaņā ar aculiecinieku stāstīto, sprādziens bijis ļoti spēcīgs, ziņo aģentūra UNIAN.

Pašdarinātais spridzeklis bijis piestiprināts pie lifta troses, par savā rīcībā esošo informāciju vēsta "Komsomoļskaja Pravda". Otrdien DTR paziņoja, ka spridzeklis atradies lifta šahtā un iedarbināts attālināti. Tāda pati sprāgstierīce iepriekš izmantota kaujinieku līdera Aleksandra Zaharčonko atentāta mēģinājumā, apgalvo kaujinieki.

"Es tā saprotu, ka Petro Porošenko pārkāpa pamieru un pasludināja mums karu? Nu tad tagad gaidiet," paziņojumā žurnālistiem teica Zaharčenko.

"Atcerieties manus vārdus, jums būs 1000 reizes sliktāk, nekā šodien mums," viņš nobeidz paziņojumu.

Vēlāk Zaharčenko paziņoja, ka DTR jau ir zināms slepkavības pasūtītāja vārds un tiek skaidrots, kas bija izpildītāji, ziņo RBK.

Savukārt otrdien Krievijas sociālajā tīklā "Odnoklasniki" izplatīta versija, ka atentāta tiešais izpildītājs un spridzekļa tālvadības pogas nospiedējs ir kāds algotnis Marks Ozoliņš no Latvijas. DTR oficiālie mediji par šādu versiju gan pagaidām klusē.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

No Ukrainas puses izskanējušas vairākas notikušā versijas.

Ukrainas Iekšlietu ministrijas spīkers Artems Ševčenko izteica minējumu, ka Motorolu nogalināja viņa paša līdzgaitnieki, papildinot, ka "tāds bēdīgs, bet taisnīgs liktenis" sagaida arī citus viņam līdzīgos uz Ukrainas zemes.

Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas armijas ģenerālis Nikolajs Malomužs kanālam "112 Ukraina" minēja divas iespējamās atentāta versijas.

Viena – iekšējās nesaskaņas prokrievisko kaujinieku rindās. Turklāt uzbrukums, iespējams, bijis Maskavas kuratoru akceptēts, viņš paskaidro.

Otra – Motorolu nogalinājuši Ukrainas patrioti vai Ukrainas specdienesti. Viņš gan papildina, ka Ukrainas specdienesti parasti ar tādām operācijām nenodarbojas un valstij neesot "tik jaudīgas sistēmas cīņai ar teroristiem" aiz robežām.

Ukrainas Drošības dienests (UDD) neizslēdz, ka Motorolu nogalinājuši Krievijas specdienesti, jo viņš "pārāk daudz zinājis", raksta "Korrespondent".

Ukrainas nacionālistu organizācija "Labējais sektors" tikmēr noliegusi savu saistību ar šo uzbrukumu.

Savukārt internetā publicēts video, kurā maskās tērpti bruņoti cilvēki apgalvo, ka viņi ir likvidējuši Motorolu un brīdina, ka tāds pats liktenis sagaida DTR līderi Zaharčenko un "Luhanskas Tautas Republikas" vadoni Igoru Plotņicki.

Video ierunātāji nekādus pierādījumus savu vārdu patiesumam un par savu piederību gan nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!