Foto: Reuters/Scanpix
Pērn plašajos tautas protestos gāztā Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka advokāti trešdien tiesā apgalvoja, ka par demonstrantu nogalināšanu ir atbildīga armija.

Ja tiesa atzīs Mubaraka un šajā lietā līdzapsūdzēto - bijušā iekšlietu ministra Habiba el Adlija, kā arī sešu drošības dienestu komandieru - vainu, viņiem draud nāvessods par miermīlīgu demonstrantu nogalināšanu vērienīgajos protestos, kas Ēģiptē sākās pērnā gada 25.janvārī.

Taču Mubaraka advokāti apgalvo, ka nedz gāztais prezidents, nedz bijušais iekšlietu ministrs un drošības dienestu komandieri nav vainīgi demonstrantu nāvē.

Kā skaidroja advokāts Farids al Deebs, 28.janvāra pēcpusdienā Mubaraks izsludināja komandantstundu, līdz ar to par drošības garantēšanu no tā brīža bija atbildīga armija.

"Mubaraks izmantoja savas konstitūcijā noteiktās pilnvaras un izdeva rīkojumu, visā Ēģiptē izsludinot komandantstundu, un no 28.janvāra plkst.16 uzticēja armijai atbildību par drošību," sacīja advokāts.

Pēc Deeba stāstītā, protestētāju nogalināšana un ievainošana sākusies 28.janvārī pēc plkst.16, tādējādi atbildība par notikušo gulstas uz bruņotajiem spēkiem.

"Tādēļ nav loģiski, ka policija būtu devusi rīkojumu nogalināt protestētājus. Policijai nebija jurisdikcijas un pilnvaru izdot jebkādus rīkojumus, jo vara bija nodota armijas vadībai," norāda Mubaraka aizstāvji.

Šo lēmumu Mubaraks pieņēma, balstoties uz 1952.gada likumu, kas nosaka - kad atbildību par drošības uzturēšanu pārņem armija, policija nonāk tās jurisdikcijā un visa atbildība gulstas uz armijas vadības pleciem.

Kā apgalvo Mubaraka advokāts, toreizējais prezidents šādu lēmumu pieņēma pēc iekšlietu ministra sniegtās informācijas, ka Brīvības laukumā Kairā demonstranti uzbrūk policijai.

"Tādējādi [protestētāju] nogalināšana un uzbrukumi tiem tika veikti, balstoties uz armijas komandiera rīkojumiem (..), vai arī šādu lēmumu individuāli pieņēma virsnieki un karavīri," sacīja Deebs. Taču armijas virsnieki "skaidri pateikuši, un par to nav šaubu, ka armija neatklāja uguni, un es armijai ticu, jo tā nemelo".

"Armijas uzdevums ir aizsargāt cilvēkus un īpašumus (..), tādēļ rodas jautājums, kurš nogalināja protestētājus un ievainoja viņus?" turpināja advokāts. "Šis ir svarīgākais jautājums šajā lietā."

Advokāts citēja valdības laikrakstā "Al-Akhbar" februārī publicētu rakstu, kurā apgalvots, ka pret Ēģipti vērsta "ārvalstu sazvērestība".

Aktīvisti un bojāgājušo tuvinieki gan uzstāj, ka demonstrantu nāvē vainojama policija un citas Ēģiptes Iekšlietu ministrijas struktūras.

Plašajos protestos pret Mubaraka režīmu pērn dzīvību zaudēja vairāk nekā 800 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!