Foto: Reuters/Scanpix

Gāztā Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubaraka dēli Alaa un Gamals, kas jau kopā ar savu tēvu tiek tiesāti par korupciju, tiks apsūdzēti arī par manipulācijām biržās, trešdien paziņoja prokuratūra.

Prokuratūras izplatītajā paziņojumā, kuru citēja valsts plašsaziņas līdzekļi, teikts, ka krimināltiesai ir nodota lieta pret Alaa, Gamalu un vēl septiņām personām apsūdzībās par biržu un centrālās bankas noteikumu pārkāpšanu, lai gūtu peļņu caur darījumiem ar biržā kotētās "Al-Watany Bank" akcijām.

Visi lietā apsūdzētie ir atbrīvoti pret drošības naudu, izņemot Alaa un Gamalu, kas palikuši apcietinājumā, un uz tiesas laiku ir iesaldēti viņu īpašumi.

Prokuratūras ziņojumā norādīts, ka šajā lietā kopā ar Mubaraka dēliem tiesas priekšā stāsies arī Ēģiptes investīciju bankas "EFG-Hermes" bijušie valdes locekļi un izpilddirektori Jasers el Mallananijs un Hasans Heikals.

Gaidāms, ka sestdien tiks pasludināts spriedums pirmajā prāvā pret Mubaraku un viņa dēliem par korupciju un līdzdalību apmēram 840 demonstrantu nogalināšanā, uz kuriem varas iestādes atklāja uguni, mēģinot apspiest tautas sacelšanos, kas pērn 11.februārī beidzās ar Mubaraka atkāpšanos.

Mubaraka vecākais dēls Alaa ir uzņēmējs, bet jaunākais dēls Gamals agrāk bija baņķieris, un pirms tautas sacelšanās tika prognozēts, ka viņš ieņems sava tēva vietu. Abi ir 40–50 gadu veci.

Protestētāji pērn 18 dienu ilgušajos nemieros apsūdzēja Mubaraku, viņa ģimeni un sabiedrotos par bagātības nelegālu piesavināšanos un tautas atstāšanu nabadzībā.

3.augustā sākās tiesas prāva pret 84 gadus veco Mubaraku. Uz visām sēdēm viņš tika nogādāts tiesā uz nestuvēm, kur viņš pavadīja visu sēžu laiku. Prokurors 5.janvārī tiesā pieprasīja nāvessodu pakarot Mubarakam un pārējiem apsūdzētajiem, tostarp bijušajam iekšlietu ministram Habibam al Adli.

Mubaraks un viņa dēli tika apcietināti 13.aprīlī saistībā ar apsūdzībām korupcijā, valsts naudas izšķiešanā un amata ļaunprātīgā izmantošanā personīga labuma gūšanai. Mubaraka dēli tiek turēti Toras cietumā Kairā.

Pret lielāko daļu no bijušā Mubaraka režīma augstākajām amatpersonām notiek izmeklēšana par apsūdzībām korupcijā un varas ļaunprātīgā izmantošanā.

Tiek ziņots, ka tautas sacelšanās laikā gāja bojā vairāk nekā 800 opozīcijas atbalstītāju.

Mubaraks ir pirmais no tā sauktā Arābu pavasara laikā gāztajiem valstu līderiem, kas stājies tiesas priekšā. Aizmuguriski tiesāja Tunisijas prezidentu Zinelabidinu ben Ali, kuram piespriesti jau vairāki cietumsodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!