Foto: Reuters/Scanpix

Gāztais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks ieslīdzis komā, bet viņa veselības stāvoklis pakāpeniski uzlabojas. Tikmēr Kaira centrālajā laukumā pulcējušies vairāki tūkstoši "Musulmaņu brālības" prezidenta amata kandidāta Mohameda Morsi atbalstītāji pieprasa sodīt Mubaraku ar nāvi, vēsta ārvalstu masu mediji.

Mubaraks ar armijas apsardzi pārvests uz kara hospitāli, un viņa stāvoklis, lai arī uzlabojas, joprojām ir kritisks. Viņš nav nācis pie samaņas.

Savukārt islāmisti, sagaidot Ēģiptes prezidenta vēlēšanu oficiālo rezultātu paziņošanu ceturtdien, aicina sodīt Mubaraku ar nāvi. Mītņā centrālajā laukumā dzirdami aicinājumi sodīt Mubaraku par islāmistu nāvi, ievietot gāzto prezidentu cietumā, nevis slimnīcā.

"Tā ir militārās padomes viltība. Viņi atkal paziņo, ka Mubaraks tuvu nāvei, un ņem viņu savā aizsardzībā, jo rīt, kad Morsi pasludinās par mūsu prezidentu, viņiem neviens neļautu vairs pārvest Mubaraku uz slimnīcu," kāda islamista uzrunu laukumā citē "Vesti".

Gāztais Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks otrdien cietumā piedzīvoja insultu un tika pārvests uz armijas hospitāļa reanimācijas palātu, kur viņš atrodas komā. Ēģiptes aģentūra MENA 6.jūnijā ziņoja, ka Mubaraka veselības stāvoklis esot būtiski pasliktinājies, kopš viņš 2.jūnijā tika nogādāts Toras cietumā Kairas dienvidos, tāpēc viņš atrodoties intensīvā aprūpē cietuma slimnīcā. Mubaraks cietis no nervu šoka, dziļas depresijas un paaugstināta asinsspiediena, kā arī elpošanas traucējumiem.

Pēc otrdien pārciestā insulta Mubaraks tika pārvests no cietuma uz armijas hospitāli, kas ir labāk aprīkots šādu slimnieku ārstēšanai nekā cietuma slimnīca.

Jau ziņots, ka Kairā 2.jūnijā piesprieda mūža ieslodzījumu Mubarakam un bijušajam iekšlietu ministram Habibam al Adli par to, ka viņi devuši rīkojumu nogalināt protestētājus pagājušā gada sākumā, apspiežot masu protestus, kuros Mubaraks tika gāzts. Taču tiesa šajās pašās apsūdzībās attaisnoja sešas bijušās augsta ranga policijas amatpersonas, atzīstot, ka tās devušas pavēles šaut uz protestētājiem nevis pēc savas iniciatīvas, bet gan pildot rīkojumus.

Savukārt brīvdienās notikušo prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultāti vēl nav paziņoti, bet abi kandidāti - bijušais Hosni Mubaraka valdības premjerministrs Ahmeds Šafiks un "Musulmaņu brālības" kandidāts Mohameds Morsi izplatījuši paziņojumus par savu uzvaru.

Mubaraks pērn 11.februārī atkāpās no Ēģiptes prezidenta amata pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuru dalībnieki pieprasīja valdošā režīma maiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!