Foto: Scanpix

Ēģiptes gāztais prezidents Hosnī Mubaraks, kam piespriests mūža ieslodzījums par demonstrantu nogalināšanu, naktī uz otrdienu esot ieslīdzis komā, atsaucoties uz Ēģiptes varasiestāžu ziņoto, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bijušais Ēģiptes vadītājs esot tuvu nāvei, secinājusi atbildīgie dienesti.

Viņa advokāts Ala Mahmuds paziņojis, ka pirms iekrišanas komā Mubaraks lūdzis, lai viņu no cietuma slimnīcas nogādātu privātā klīnikā. Cietuma priekšnieks iepriekš apmierinājis Mubaraka dēlu Hamala un Ali prasību atļaut abiem atrasties blakus tēvam. Mubaraka dēli ieslodzīti vienā cietumā ar tēvu.

Ēģiptes ziņu aģentūra MENA pagājušajā trešdienā ziņoja, ka 84 gadus vecā Mubaraka veselības stāvoklis ir būtiski pasliktinājies, kopš viņš 2.jūnijā tika nogādāts Toras cietumā Kairas dienvidos, un viņš atrodas intensīvā aprūpē cietuma slimnīcā. Mubaraks cieš no nervu šoka, dziļas depresijas un paaugstināta asinsspiediena, kā arī elpošanas traucējumiem.

Jau vēstīts, ka tiesa Kairā 2.jūnijā piesprieda mūža ieslodzījumu Mubarakam un bijušajam iekšlietu ministram Habibam al Adli par to, ka viņi devuši rīkojumu nogalināt protestētājus pagājušā gada sākumā, apspiežot masu protestus, kuros Mubaraks tika gāzts. Taču tiesa šajās pašās apsūdzībās attaisnoja sešas bijušās augsta ranga policijas amatpersonas, atzīstot, ka tās devušas pavēles šaut uz protestētājiem nevis pēc savas iniciatīvas, bet gan pildot rīkojumus.

Prokurors 3.jūnijā šīm sešām bijušajām policijas amatpersonām aizliedza izbraukt no valsts. Valsts prokurors paziņoja, ka spriedums Mubaraka lietā tiks pārsūdzēts. Pēc sprieduma pasludināšanas Kairā notika plaši protesti.

Prokurors 5.janvārī tiesā pieprasīja Mubarakam un pārējiem apsūdzētajiem nāvessodu pakarot.

Mubaraks pērn 11.februārī atkāpās no Ēģiptes prezidenta amata pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuru dalībnieki pieprasīja valdošā režīma maiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!