Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zimbabves prezidents Roberts Mugabe sestdien paziņoja, ka balto fermeru zemju sagrābšana tiks turpināta un ka Dienvidāfrikas Attīstības kopienai (SADC) nav tiesību iejaukties valsts zemes jautājumos.

"Zemes reformas jautājumā nebūs atkāpšanās. Fermas netiks atdotas bijušajiem [baltajiem] fermeriem. Šis darbs tiks turpināts, taču šīs fermas jāizmanto pienācīgi," norādīja Mugabe.

"Daži fermeri vērsās SADC tribunālā Namībijā, taču tas ir nonsenss, pilnīgs nonsenss, neviens to neievēros," uzrunājot savus atbalstītājus mītiņā, kas bija veltīts viņa 85 gadu dzimšanas dienai, sacīja prezidents. "Mums šeit valstī ir [savas] tiesas, kas var noteikt cilvēku tiesības. mūsu zemes jautājumi nav SADC tribunāla jurisdikcijā."

SADC tribunāls novembrī atzina, ka Zimbabves valdības programma balto fermeru zemju atsavināšanai, lai to pārdalītu melnādainajiem bezzemniekiem, ir diskriminējoša un nelikumīga.

Tomēr jau tolaik oficiālā Harare paziņoja, ka tiesas spriedumam nepakļausies.

Komerciālo fermeru savienības (CFU) prezidents Trevors Giffords zemju sagrābšanā vaino amatpersonas, kas saistītas ar Mugabes partiju "Zanu-PF" un "izmanto savus amatus, lai īstenotu etniskās tīrīšanas", pirms jaunajam premjerministram - līdzšinējās opozīcijas partijas "Demokrātisko pārmaiņu Kustība" (MDC) līderim Morganam Cvingirai - izdosies valsti stabilizēt.

"To vada vecā "Zanu-PF" režīma locekļi, kas nevēlas pieredzēt pāreju uz jauno vienotības valdību," piebilda CFU līderis. "Zimbabvei draud smaga pārtikas krīze, bet lauksaimniecības sezona ir vidū, tādējādi [zemes sagrābšanu] sekas katastrofu pastiprinās."

Šobrīd vairāk nekā pusei zimbabviešu nepieciešama pārtikas palīdzība, bet inflācija sasniegusi desmit sekstiljonus procentu.

Saskaņā ar Giforda sniegtajiem datiem Zimbabvē vēl atlikušas aptuveni 400 baltajiem zemkopjiem piederošas fermas.

Tikmēr MDC izvirzītais lauksaimniecības ministra vietnieks Rojs Benets, kurš februārī tika arestēts, joprojām atrodas ieslodzījumā.

Benets apsūdzēts terorismā, taču viņa atbalstītāji apgalvo, ka lieta ir safabricēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!