Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien uz vēl vienu termiņu amatā inaugurēts Zimbabves prezidents Roberts Mugabe, kurš uzvarējis plaši kritizētajās valsts galvas vēlēšanās, vēsta raidsabiedrība CNN.

Mugabes atkārtoto stāšanos amatā oficiālajā ceremonijā ar gavilēm sveica atbalstītāju pūlis, palaižot gaisā balonus valsts karoga krāsās.

Inaugurācija tika atlikta uz vairākām dienām, jo opozīcijas kandidāts un Mugabes konkurents uz prezidenta krēslu Morgans Cvangirai 31. jūlijā notikušo vēlēšanu rezultātus apstrīdēja. Tomēr pagājušajā nedēļā viņš atsauca tiesas prasību, paverot ceļu Mugabes inaugurācijai, skaidro CNN.

Zimbabves vēlēšanu komisija Mugabi pasludināja par uzvarētāju ar 61% iegūto balsu, kamēr bijušais premjers Cvangirai saņēma 34%.

Vietējie vēlēšanu novērotāji kritizēja vēlēšanu trūkumus, arī rietumvalstis pauda nopietnas šaubas, tomēr reģionālās organizācijas - Āfrikas Savienība un Dienvidāfrikas Attīstības kopiena - bija mazāk kritiskas.

Pagājušajā nedēļā Mugabe aicināja savus kritiķus "pakārties", ja tie nespēj samierināties ar vēlēšanu iznākumu.

89 gadus vecais Mugabe ir Āfrikas vecākais līderis, kurš valsti vada kopš neatkarības iegūšanas no Lielbritānijas. Tikko neatkarību ieguvušo Zimbabvi Mugabe 1980. gadā sāka vadīt kā premjerministrs, bet pēc septiņiem gadiem kļuva par prezidentu.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas Mugabi vaino opozīcijas atbalstītāju sišanā, spīdzināšanā un nogalināšanā.  Vardarbībā pēc vēlēšanām pirms pieciem gadiem gāja bojā aptuveni 200 cilvēku.

Reģionālie līderi vēlēšanas nosauca par neīstām un piespieda abiem sāncenšiem noslēgt varas dalīšanas vienošanos. Mugabes galvenais konkurents Cvangirai tad Kļuva par premjeru un ķildas turpinājās.

Trauslā varas dalīšanas valdība beidza pastāvēt pēc šī gada vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!