Foto: AP/Scanpix

Zimbabves prezidents Roberts Mugabe otrdien paziņojis, ka turpinās savu iedzimto ekonomiskās varas nostiprināšanas politiku, spiežot ārvalstu uzņēmumus nodot savu akciju kontrolpaketes vietējo partneru rokās.

"Vietējiskošanas programma tiks īstenota ar jaunu sparu," atklājot parlamenta jaunā sasaukuma pirmo sēdi, uzsvēra Mugabe.

Viņš solīja padarīt zimbabviešus par "ietekmīgiem akciju turētājiem, nevis vienkāršiem piestāvētājiem nacionālās ekonomikas vadībā".

Pretrunīgi vērtētais likums par iedzimto ekonomiskās varas vairošanu tika pieņemts 2010.gadā, un tas paredz, ka ārvalstu uzņēmumiem jānodod 51% savu akciju vietējiem partneriem.

Līdz šim likums ticis piemērots raktuvēm, bet nākošie rindā uz "vietējiskošanu" ir mazumtirdzniecības uzņēmumi.

Mugabes oponenti norāda, ka likuma mērķis ir atalgot prezidenta sekotājus un ka tas aizbaida ārvalstu investorus.

Mugabe, kas pie varas atrodas kopš 1980.gada, 31.jūlijā notikušajās vēlēšanās ieguva tiesības uz vēl vienu piecus gadus ilgu pilnvaru termiņu prezidenta amatā, lai gan opozīcija apgalvo, ka vēlēšanu rezultāti tikuši viltoti.

Uzrunājot parlamentu, Mugabe vienlaikus paziņoja, ka viņš esot gatavs uzlabot attiecības ar rietumvalstīm.

"Mēs esam gatavi sadarboties pat ar tiem, kas iepriekš bija ar mums konfliktā," norādīja prezidents. "No otras puses, mēs turpināsim prasīt nekavējoties un bez nosacījumiem atcelt sankcijas, kuras ieviesušas iedomīgās rietumvalstis."

Deputāti, kas pārstāv opozīciju, parlamenta jaunā sasaukuma atklāšanu boikotēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!