Foto: AP/Scanpix

Zimbabves nedienās vainojams bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs, šādu pārliecību paudis Zimbabves prezidents Roberts Mugabe.

Intervijā britu telekanālam "ITV News" Mugabe atzina, ka viņam nav ko nožēlot, atskatoties uz savu 33 gadus ilgo prezidentūru, kā arī pauda nopēlumu Blēram par sankciju noteikšanu Zimbabvei.

Jautāts, kur meklējams cēlonis Zimbabves ekonomiskajām grūtībām, kas 2008.gadā vainagojās ar 79,6 miljonu procentu ikmēneša inflāciju, Mugabe sacīja, ka šajā situācijā galvenokārt bija vainojama Blēra valdība.

"Viņš to izraisīja," skaidroja Zimbabves prezidents. "Viņš nevēlējās dialogu. Mēs domājām - kas gan tā par valdību, kas dod priekšroku sankciju noteikšanai pret mums."

Zimbabvē trešdien notiek prezidenta, parlamenta un municipālās vēlēšanas, kurās kārtējo reizi uz valsts galvas krēslu pretendē Mugabe, kas pie varas ir jau 33 gadus.

Jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā arvien skaļāk izskanēja apsūdzības, ka 89 gadus vecais Mugabe esot visu sagatavojis vēlēšanu rezultātu viltošanai.

Tikmēr pats Mugabe, kas prezidenta krēslā atrodas kopš 1980.gada, kad Zimbabve oficiāli ieguva neatkarību, paudis stingru apņēmību uzvarēt arī šajās vēlēšanās, neskatoties uz baumām par viņa veselības problēmām.

"Tā ir cīņa par mūsu dzīvībām. Tā ir kauja par izdzīvošanu," ievadot savu priekšvēlēšanu kampaņu un uzrunājot 20 000 atbalstītāju, mēneša sākumā paziņoja līdzšinējais prezidents.

Viņa sāncensis Morgans Cvingirai, kas šobrīd ieņem premjerministra amatu, apsūdzējis prezidentu vēlētāju sarakstu sagrozīšanā.

Trešdienas vēlēšanas būs jau trešā reize, kad 61 gadu vecais Cvingirai mēģinās pārspēt Mugabi cīņā par valsts galvas krēslu.

2008.gadā Cvingirai pirmajā vēlēšanu kārtā uzvarēja, taču izstājās no sacensības pēc tam, kad Mugabes vadītās Zimbabves Āfrikas nacionālās savienības - Patriotiskās frontes (ZANU–PF) - rīkļurāvēju uzbrukumos tika noslepkavoti aptuveni 200 viņa atbalstītāju.

Lai viens no kandidātiem gūtu uzvaru jau pirmajā balsošanas kārtā, viņam jāiegūst vismaz 50% balsu, taču manipulāciju un uzticamu aptauju trūkuma dēļ vēlēšanu rezultātu ir grūti prognozēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!