Foto: AFP/Scanpix/LETA

Privātā lidmašīna ar bijušā Zimbabves prezidenta Roberta Mugabes mirstīgajām atliekām pirmdien devusies ceļā no Singapūras uz viņa dzimteni, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mugabe kopš aprīļa ārstējās slimnīcā Singapurā, kur 6. septembrī, būdams 95 gadus vecs, mira. Sestdien Zimbabvē notiks valsts atvadīšanās ceremonija no bijušā līdera, bet svētdien viņš tiks apglabāts.

Zārks ar Mugabes mirstīgajām atliekām trešdien policijas motociklistu pavadībā nogādāts lidostā.

Atvadīšanās no ilggadējā Zimbabves līdera notiks Rufaro stadionā galvaspilsētā Hararē – vietā, kur viņš savulaik deva prezidenta zvērestu.

Mugabe bija Zimbabves pirmais līderis pēc valsts neatkarības iegūšanas 1980, gadā. Viņš saglabāja varu gandrīz 40 gadus, līdz 2017. gadā tika gāzts no amata.

Mugabes vadībā jaunā valsts sākotnēji plauka, tika uzlabotas melnādaino iespējas piekļūt medicīniskajai aprūpei un izglītībai, taču vēlāk ekonomika sāka stagnēt. Mugabe ieviesa katastrofālu zemes reformu, kas valsti noveda pie hiperinflācijas, izolācijas un politiskā haosa.

Mugabes un viņa partijas vara nu balstījās represijās un terorā. 2000. gadā viņš konfiscēja balto fermeru zemes, bet 2008. gadā oponentu apspiešanai pirms vēlēšanām izmantoja vardarbību.

Valsts ekonomiskā sabrukuma dēļ 2009. gadā Mugabe bija spiests piekrist varas pārdalei, ļaujot premjera amatā nokļūt savam sāncensim Morganam Cvangirai.

2017. gadā, rodoties bažām, ka Mugabe par pēcteci amatā gatavo savu otro sievu – 40 gadus par sevi jaunāko Greisu, prezidentam iepriekš lojālā un sabiedrotā armija piespieda viņu no amata atkāpties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!