Foto: EPA/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins apsverot aizliegt suņa gaļas izmantošanu pārtikā, vēsta "Vice". Muna ierosinājumam atbalstu pauduši suņu mīļi, bet asus iebildumus tam veltījuši suņu gaļas industrijas pārstāvji.

Dienvidkorejā suņu gaļas ēšanai ir senas tradīcijas, bet vairumam sabiedrībā šo praksi vairs neatbalstot, tā kļuvusi par ļoti pretrunīgi vērtētu tradīciju. Īpaši pret suņu ēšanu iebilstot jaunākās paaudzes korejieši.

Mums nesen šo jautājumu pacēlis sarunā ar valsts premjeru Kimu Bukjumu, prasot, vai nav pienācis laiks apdomīgi aizliegt suņu gaļas patēriņu, pavēstījuši prezidenta pārstāvji. Jautājums izskanējis diskusijā par pamesto mājdzīvnieku aprūpi.

Muns ir pazīstams kā suņumīlis, kuram arī pašam ir vairāki četrkājainie draugi, tostarp kāds adoptēts klaidonis un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna 2018. gadā dāvināts ķepainis.

Suņu audzētāji gan pret šādu vēlmi iebilst. Suņu gaļas ražošanas asociācija, kurā ietilpt ap 4000 audzētāju, paudusi nosodījumu "bezatbildīgajiem izteikumiem politisko mērķu dēļ". Asociācijas ģenerālsekretārs Ju Jeonbongs uzskata, ka valsts aptuveni desmit miljoni suņu ēdēju nav jāpasludina par noziedzniekiem, un lēmums ēst vai neēst suņu galu jāatstāj katra paša ziņā. "Mums jābūt lepniem par savu suņu gaļas kultūru," "Vice" uzsvēris Ju.

Kopumā gaļas iegūšanai ik gadu valstī tiekot audzēti un nokauti ap miljons suņu. Tikmēr ap 84% Dienvidkorejā dzīvojošo nekad neesot ēduši un negrasās ēst suņu gaļu, liecina pērn kompānijas "Nielsen" īstenota aptauja.

Suņu gaļa plaši tiek patērēta arī Ķīnā un Vjetnamā, bet arī šajās valstīs aug sabiedrības un līdz ar to arī politiskā pretestība suņu gaļas patēriņam pārtikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!