Foto: AFP/Scanpix

Simtiem gāztā Ēģiptes prezidenta Mohameda Mursi atbalstītāji naktī uz otrdienu Kairā iesaistījušies vardarbīgās sadursmēs ar policiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nemieri pirmdien sākās, kad simtiem saniknoti Mursi atbalstītāji bloķēja 6. oktobra tiltu. Pirms tam islāmistu prezidenta atbalstītāji pulcējušies pie Rabaladavijas mošejas un Kairas Universitātes.

Policija svarīgās satiksmes artērijas atbrīvošanai izmantoja asaru gāzi, bet protestētāji likumsargus apmētāja ar akmeņiem. Satiksme pār tiltu vēlāk atjaunota. Sadursmēs gājuši bojā septiņi cilvēki, bet 261 ievainots, ziņo aģentūra "Reuters". 


Demokrātiski ievēlēto prezidentu Mursi pēc plašām tautas demonstrācijām armija gāza no amata 3. jūlijā. Pirmdienas sadursmes notika pēc ASV valsts sekretāra vietnieka Viljama Burnsa tikšanās ar Ēģiptes pagaidu līderiem, pēc kuras Amerikas pārstāvis paziņoja, ka Ēģiptei ir dota "otra iespēja" izveidot demokrātiju.

Sadursmes notikušas arī nedēļu pēc tam, kad sadursmēs ar karavīriem pie armijas kompleksa, kurā, iespējams, atrodas Mursi, tika nogalināti vairāk nekā 50 Mursi atbalstītāji.

Jau vēstīts, ka 3. jūlijā, noslēdzoties bruņoto spēku izvirzītā ultimāta termiņam, armija paziņoja, ka ir apturēta Ēģiptes konstitūciju, bet pirms gada ievēlētais Mursi vairs nav prezidents, jo nav "izpildījis tautas prasības".

Armijas rīcība sekoja vairāku dienu ilgušiem masu protestiem, kuros miljoniem ēģiptiešu un opozīcija pieprasīja prezidenta, kurš gada laikā nav spējis tikt galā ar valsts ekonomiskajām un drošības problēmām, atkāpšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!