Foto: Reuters/Scanpix

Armijas gāztajam Ēģiptes prezidentam Mohamedam Mursi būs jāstājas tiesas priekšā pār kūdīšanu uz protestētāju slepkavībām, atsaucoties uz Ēģiptes prokuratūras paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Apsūdzības, kas svētdien nodotas tiesai, saistītas ar vardarbību, kas izcēlās pie prezidenta pils Kairā pagājušā gada decembrī, sadursmēs gāja bojā vismaz septiņi cilvēki. Šajā pašā lietā apsūdzēti vēl 14 Mursi pārstāvētās kustības "Musulmaņu brālība" biedri.

Kopš armija trešajā jūlijā demokrātiski ievēlēto islāmistu Mursi gāza no amata, viņš tiek turēts mājas arestā slepenā vietā. Viņam izvirzītas vairākas apsūdzības, bet šī lieta ir pirmā, kas nodota tiesai.

Kopš Mursi gāšanas armija vērsās pret tūkstošiem viņa atbalstītāju, kas izgāja ielās, pieprasot prezidenta atjaunošanu amatā. Arestēti daudzi "Musulmaņu brālības" līderi.

Augustā protestētāju un policijas sadursmēs Ēģiptē gāja bojā simtiem cilvēku. Militāristi izveidoja pagaidu valdību un sola sarīkot jaunas vēlēšanas nākamā gada sākumā.

Tiesai nodotā lieta saistīta ar 2012. gada ceturtā decembra notikumiem Kairā, kad desmitiem tūkstoši demonstrantu pie prezidenta pils protestēja pret Mursi izdotu dekrētu, kas palielināja prezidenta pilnvaras, kā arī islāmista mēģinājumiem mainīt konstitūciju.

Mursi esot norīkojis Republikānisko gvardi un policiju demonstrantus izgaiņāt, bet atbildīgie ministri atteikušies pavēli izpildīt. Tad Mursi palīgi saorganizējuši prezidenta atbalstītājus, kas izraisījuši sadursmes, kurās gāja bojā vismaz septiņi cilvēki, atklāts izmeklēšanā.

Mursi atbalstītāji apgalvo, ka tikai aizsargājuši pili no opozīcijas uzbrukumiem.

Mursi ir apsūdzēts arī "dažu cietumnieku, virsnieku un karavīru apzinātās slepkavībās" 2011. gada janvārī, kad viņš un vairāki "Musulmaņu brālības" līderi izlaušanās laikā izkļuva brīvībā no cietuma Kairā.

Tāpat islāmistu līderi tur aizdomās par uzbrukumu rīkošanu cietumiem tautas sacelšanās laikā, kad amatu zaudēja ilggadējais valsts līderis Hosni Mubaraks. Mursi apsūdz arī slepenā sadarbībā ar palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!