Foto: AP/Scanpix
Ēģiptes prezidenta zvērestu ceturtdien nodevis par pagaidu valsts vadītāju ieceltais Ēģiptes Augstākās konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Adlijs Mansurs (attēlā), kurs aizvietos trešdien no amata gāzto islāmistu Mohamedu Mursi, vēsta raidsabiedrība CNN.

Mansurs pēc zvēresta nodošanas slavēja Ēģiptes tautu un armiju, norādot, ka "valdnieku pielūgšanas" ērai ir jābeidzas, ziņo raidsabiedrība BBC.

Bruņoto spēku komandieris Abdulfatahs al Sisi paziņoja, ka valstī tiks sarīkotas jaunas vēlēšanas, bet līdz tam Mansurs būs tiesīgs izdot konstitucionālas deklarācijas.

Trešdien vakarā, noslēdzoties bruņoto spēku izvirzītā ultimāta termiņam, armija paziņoja, ka ir apturēta Ēģiptes konstitūciju, bet pirms gada ievēlētais Mursi vairs nav prezidents, jo nav "izpildījis tautas prasības".

Armijas paziņojumu ar gavilēm un uguņošanu sveica simtiem tūkstošo Kairas ielās sapulcējušies cilvēki. Tikmēr vairākas ārvalstis izteikušas bažas par armijas iejaukšanos politikā un mudina uz ātru civilās valdības izveidošanu.

Armijas rīcība sekoja vairāku dienu ilgušiem masu protestiem, kuros miljoniem ēģiptiešu un opozīcija pieprasīja prezidenta, kurš gada laikā nav spējis tikt galā ar valsts ekonomiskajām un drošības problēmām, atkāpšanos.

Kopš svētdienas, kad Kairā uz milzīgu demonstrāciju pulcējās Mursi oponenti, nekārtībās un sadursmēs ar prezidenta atbalstītājiem ir gājuši bojā vismaz 39 cilvēki. Tāpat pienākušas ziņas par seksuālu vardarbību pret sievietēm un uzbrukumiem žurnālistiem.

Armija pirms paziņojuma par konstitūcijas apturēšanu ieradās Kairas stratēģiski svarīgākajos punktos un ielenca Mursi atbalstītāju pūli, lai novērstu sadursmes.

Armija nav sniegusi komentārus par Ēģiptes pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atrašanās vietu, bet viņa pārstāvētās kustības "Musulmaņu brālība" pārstāvji informē, ka Mursi ir "mājas arestā" prezidenta Republikāniskās gvardes štābā Kairā.

Valsts mediji ziņo, ka vairāki augsta ranga "Musulmaņu brālības" līderi ir aizturēti.

Jau vēstīts, ka ar Mursi valdības darbu neapmierināti demonstranti svētdien Kairā pulcējās uz plašāko demonstrāciju kopš 2011. gada tautas sacelšanās, kuras laikā tika gāzts ilggadējais prezidents Hosni Mubaraks.

Kopš nemieru sākšanās no amata ir atkāpušies vairāki valdības ministri, bet pirmdien ultimātu Mursi - izpildīt demonstrantu prasības un atrisināt politisko krīzi - izvirzīja armija. Mursi šo ultimātu noraidīja.

ASV skolotais islāmists Mursi par Ēģiptes prezidentu ievēlēts 2012. gada jūnijā - pirmajās brīvajās vēlēšanās pēc ilggadējā valsts vadītāja Hosni Mubaraka ēras. Kritiķi norāda, ka Mursi gada prezidēšanas laikā ir palicis ļoti autoritatīvs.

Jaunajam prezidentam nav izdevies atjaunot valsts ekonomiku, kas sabrukusi 2011. gada tautas sacelšanās pret Mubaraku laikā, kas aizbiedēja no Ēģiptes ārvalstu tūristus, norāda CNN. Tas ir sagādājis vilšanos daudziem viņa atbalstītājiem no Ēģiptes nabadzīgajiem iedzīvotājiem un vidusšķiras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!