Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes tiesa gāzto prezidentu Muhamedu Mursi likusi arestēt aizdomās par sadarbību ar palestīniešu teroristisko kustību "Hamas", piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiesa uzskata, ka Mursi ir jānopratina saistībā ar "Hamas" 2011.gada sākuma uzbrukumiem policijas iecirkņiem un cietumiem, kuros tika atbrīvoti ieslodzītie.

Tiesai ir aizdomas, ka Mursi jau šajā brīdī sadarbojās ar "Hamas". Toreiz, kad sākās pret prezidentu Hosni Mubaraku vērsti nemieri, no cietumiem izlauzās vairāki islāmisti un citi politieslodzītie.

Kairas tiesa izmeklē 2011.gada notikušo masveida bēgšanu no cietumiem.

Tikmēr Mursi, kuru gāza 3.jūlijā, joprojām atrodas apcietinājumā, kur viņu tur armija. Iepriekš Mursi ģimene apsūdzēja valsts militāros spēkus viņa nolaupīšanā.

Jau vēstīts, ka 3. jūlijā, noslēdzoties bruņoto spēku izvirzītā ultimāta termiņam, armija paziņoja, ka ir apturēta Ēģiptes konstitūcija, bet pirms gada ievēlētais Mursi vairs nav prezidents, jo nav "izpildījis tautas prasības".

Armijas rīcība sekoja vairāku dienu ilgušiem masu protestiem, kuros miljoniem ēģiptiešu un opozīcija pieprasīja prezidenta, kurš gada laikā nav spējis tikt galā ar valsts ekonomiskajām un drošības problēmām, atkāpšanos.

Lielākā daļa no Mursi pārstāvētas Musulmaņu brālības līderu pēc 3.jūlijā notikušā apvērsuma ir arestēti, slēpjas no varasiestādēm vai arī cenšas sev nepievērst lieku uzmanību.

Pats Mursi kopš apvērsuma tiek turēts ieslodzījumā.

Eiropas Savienības (ES) ārlietu pārstāve Ketrina Eštone vēl trešdien pieprasīja Ēģiptes pagaidu valdībai Mursi atbrīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!