Foto: Shutterstock
Par cilvēktirdzniecību Lielbritānijā apsūdzētas un apcietinājumā tiek turētas piecas personas, ko aizvadītajā otrdienā, 12. septembrī, īpašā operācijā Dārbi pilsētā aizturēja policisti, vēsta ar darbaspēku saistītu pārkāpumu uzraugoša institūcija "Gangmasters and Labour Abuse Authority".

Aizdomās par "mūsdienu verdzību" aizturētās personas piektdien, 15. septembrī, ieradās Dienviddārbišīras miertiesā, kur par tirdzniecību apsūdzēti trīs vīrieši un divas sievietes: Ainars Pelcis (53) , Ilgvars Pelcis (32), Karlis Aleksandrovs (41), Magdalena Kleina (54), Jolanta Pelce (35). Visi apsūdzētie šobrīd atrodas apcietinājumā.

Savukārt policijas operācijā Dārbi pilsētā iepriekš aizturētā 31 gadu vecā sieviete šobrīd atbrīvota, taču izmeklēšana turpinās.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka otrdien, 12. septembrī, īpašā operācijā Dārbi pilsētā Lielbritānijā par cilvēktirdzniecību aizturēja sešas personas un atrada desmit potenciālos "mūsdienu vergus" no Latvijas.

Policija aizdomās par cilvēktirdzniecību aizturēja 32, 41 un 53 gadus vecus vīriešus, kā arī 31, 35 un 54 gadus vecas sievietes. Savukārt potenciālajiem upuriem, desmit vīriešiem no Latvijas, sniegta palīdzība. Policija ziņo, ka vīrieši Lielbritānijā nokļuvuši cilvēktirdzniecības ceļā.

Aizturēšanas operācija Dārbi pilsētā un izmeklēšana notikusi ciešā sadarbībā ar Latvijas Valsts policiju. Policija informēja, ka aizdomās turamie ir Latvijas valstspiederīgie. Sākotnēji VP bija ieguvusi informāciju, ka Lielbritānijā, iespējams, tiek ekspluatēti vairāki cilvēki no Latvijas un ka arī viņu ekspluatētāji, iespējams, ir Latvijas valstspiederīgie.

Latvijas likumsargi informāciju nodevuši saviem Lielbritānijas kolēģiem un, turpinot informācijas apmaiņu, Lielbritānijas kolēģi veikuši speciālās izmeklēšanas darbības un atraduši desmit Latvijas valstspiederīgos – deviņus vīriešus un vienu sievieti –, kuri atradušies "mūsdienu verdzībā". Visas ekspluatētās personas bijušas pilngadīgas.

Valsts policija pauda, ka konkrētajā gadījumā cietušie bijuši sociāli viegli iespaidojamas personas, proti, viņiem bijušas atkarības, parādi un sociāli nelabvēlīgi apstākļi Latvijā.

Šobrīd daļa no desmit cietušajām personām turpina saņemt policijas un citu partnerorganizāciju atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!