Foto: AFP/Scanpix

Pasaules lielākā musulmaņu valstu organizācija ceturtdien mudināja ANO Drošības padomi panākt, ka Izraēla aptur gaisa karu pret Gazas joslu, kurā trīs dienu laikā ir nogalināti vairāk nekā 80 palestīnieši.

Islāma sadarbības organizācija pēc izpildkomitejas sanāksmes Džidā, Saūda Arābijā, paziņoja - tā ir izveidojusi ministru komandu centienos panākt, ka Drošības padome un starptautiskā sabiedrība "aptur Izraēlas agresiju".

Organizācija, kurā ir 57 dalībvalstis, arī norādīja, ka tā centīsies steidzami panākt ANO Cilvēktiesību padomes sasaukšanu, lai izmeklētu "Izraēlas okupācijas varas noziegumus un tās īstenotos palestīniešu tiesību pārkāpumus".

"Izraēla ir pārkāpusi starptautiskās un cilvēciskās konvencijas," sacīja Saūda Arābijas ārlietu valsts sekretārs Nizars Abids, kurš vadīja sanāksmi Džidā.

Tostarp Ņujorkā ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns aicināja panākt pamieru Izraēlas un Gazas joslas kaujinieku starpā.

"Tagad steidzamāk nekā jebkad agrāk ir jāmēģina rast kopīgs pamats, lai atgrieztos pie miera un ugunspārtraukšanas izpratnes," viņš sacīja Drošības padomes ārkārtas sēdes dalībniekiem.

Visām pusēm, arī palestīniešu kaujiniekiem, ir jāciena starptautiskās tiesības, viņš norādīja.

Jau vēstīts, ka Izraēlas un Gazas joslas konfrontācijā patlaban izraisījies kopš 2012.gada novembra nepieredzēts saasinājums. Palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas intensīvi apšauda Izraēlu ar raķetēm, bet Izraēlas kara aviācija Gazas joslā veic uzlidojumus.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass trešdien apsūdzēja Izraēlu genocīda īstenošanā Gazas joslā, bet Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu brīdināja, ka var sekot vēl spēcīgāka militāra reakcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!