Foto: AFP/Scanpix

Pirms nedēļas vairāk nekā miljards pasaules musulmaņu svinēja Upurēšanas svētkus, kuru svarīga sastāvdaļa ir Hadža rituāls jeb "sātana" nomētāšana ar akmeņiem. Vienlaikus musulmaņu vidū izplatījās jauna modes tendence "Twitter" publicēt Hadža selfiju jeb #HajjSelfie, kurš jau saniknojis garīdzniekus, raksta Reuters.

Miljoniem musulmaņu dodas ikgadējā svētceļojumā uz Meku. Šis ceļojums, kā obligāts reliģisks pienākums, jāveic vismaz reizi mūžā, ja cilvēks ir spējīgs fiziski un finansiāli atļauties to veikt. Šogad ceļojums bija jāveic laika posmā no 1. līdz 6. oktobrim.

Miljoniem musulmaņu, kas svēto rituālu dēļ apmeklēja Meku, šogad vairāk kā jebkad sevi fotografējuši ceļā uz to, kā arī pašā svētajā pilsētā. Daudzi jaunieši uzskata, ka pašbilžu publiskošana sociālajos tīklos ir labākais veids, kā sazināties ar saviem tuviniekiem un iemūžināt svarīgos notikumus.


"Es fotogrāfēju sevi blakus Kaabai un vēlāk šo fotogrāfiju publiskošu "Facebook", lai mana ģimene un draugi redz, kur es esmu pabijis. Tā visi mūsdienās komunicē – nav nepieciešams zvanīt," ziņu aģentūrai "Reuters" pārstāvji citē Mahmetu Davudu – studentu no Turcijas.

Arī ēģiptiešu arhitekts Amirs Marufs norādījis, ka "pašbildes ir stilīgākais veids kā iemūžināt atmiņas. Hadžs vecākajām paaudzēm vienmēr ir bijis kaut kas ļoti nopietns. Pašbildes to atkal padara stilīgu".

حُمَّى "سيلفي الحج" تُشعل غضب مستخدمي التواصل الاجتماعي http://t.co/4502HbVRJQ #HajjSelfie pic.twitter.com/It15U9Iigi

— Hala Safwat (@HalaLoCa) October 3, 2014


Want to perform #Hajj, but 1st let me take a #selfie The Infamous #HajjSelfie Is Here To Stay http://t.co/UriN4pRFzj pic.twitter.com/mUzZnPXmX7

— Malik Velani (@MalikVelani) October 1, 2014


Tikmēr citi ir kritizējuši šo apmātību ar sociālajiem medijiem, apgalvojot, ka tas kaitē lūgšanām un pašaizliedzībai un novērš uzmanību no tā, cik nopietns ir šis svētceļojums. Daudzi garīdznieki lūkojas negatīvi uz šo pašiņu apsēstību un ir pat aizlieguši svētvietās ienest fotoaparātus.

"Pravietis Muhameds, dodoties svētceļojumā teica: "Ak, Allāh, es lūdzu tev svētceļojumu bez dižošanās un izrādīšanās." Šādu selfiju un video uzņemšana ir pretrunā ar pravieša vēlmēm," laikrakstam "Huffington Post" izteicies šeihs un pētnieks no Džedas Asims Al Hakēms.


Viena no vispopulārākajām svētceļojuma pašbildēm tika uzņemta 30 aprīlī un tā popularitātē vietnē "Twitter" apsteidza pat slaveno amerikāņu televīzijas zvaigznes Elenas Dedženeresas Oskaru ceremonijas pašbildi.

Turklāt pat tā ziņojumā bija teikts: "Vai #HajjSelfie var popularitātē pārspēt #OscarSelfie? Mēģināsim #Muslim un sakiet #mashAllah." Viņiem izdevās.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!