Dānijas tiesa piektdien piesprieda avangarda mākslas muzejam soda naudu par izstādi, kuras laikā apmeklētāji varēja nogalināt zelta zivtiņas, sašķaidot tās mikserī.
Trafoltas muzejam, kas atrodas netālu no Koldingas Dānijas rietumos, piespriesta soda nauda divu tūkstošu Dānijas kronu (142 latu) apjomā par nereaģēšanu uz policijas aicinājumiem pārtraukt vardarbību pret zelta zivtiņām.

Izstāde bija Dānijas mākslinieka Marko Evaristi darbs. Viņš sabiedrībā pazīstams ar savu provokatīvo mākslu.

Uz galda bija novietoti desmit mikseri, un katrā atradās pa vienai zelta zivtiņai. Izvēle - nospiest pogu un pārvērst nabaga radījumu zivju zupā vai arī to nedarīt - bija atstāta izstādes apmeklētāju ziņā.

Vairākas zivtiņas tika nogalinātas, jo dažiem apmeklētājiem tā šķita diezgan aizraujoša nodarbe.

Čīlē dzimušais Evaristi savu ideju aizstāveja, apgalvojot, ka zelta zivtiņu pakļaušana nāves briesmām konfrontēja cilvēkus ar fundamentālu izvēles iespēju.

"Tas it kā uzdod jautājumu: vai tu vēlies nogalināt, lai parādītu, ka mēs allaž esam kungi, kas izvēlas starp dzīvību un nāvi," viņš sacīja.

Izstāde, kas muzejā notika trīs mēnešus, izraisīja Dānijas sabiedrības sašutumu, kā arī rosināja Dānijas Dzīvnieku aizsardzības biedrības aktīvistus iesniegt oficiālu prasību tiesā.

Muzeja direktors Pīters Meijers sacīja, ka viņš pagaidām nezina, vai tiesas piespriesto sodu muzejs maksās.

"Mums nav skaidrs, kāpēc muzejam būtu jāizjauc kāda mākslas darba iecere. Vienīgais, kam ir tiesības to darīt, ir mākslas darba autors," teica Meijers.

Viņš arī sacīja, ka izstāde jau bijusi apskatāma Brazīlijā, Čīlē un Argentīnā, kur tā izraisījusi publikas reakciju, taču neviens nesūdzējās policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!