Foto: AP/Scanpix/LETA

Savās mājās Kašmirā pēc ilgstošas slimības 92 gadu vecumā miris reģiona separātistu līderis Sjeds Ali Gīlani, kurš lielu daļu dzīves pavadījis cīnoties par Indijas kontrolētās Kašmiras daļas pievienošanos Pakistānai, vēsta BBC.

Gīlani pēdējos 11 gadus pārsvarā atradies mājas arestā Kašmiras lielākajā pilsētā Srinagarā. Dzīves laikā viņš daudzkārt pabijis Indijas cietumos, tostarp vairāk nekā 10 gadus ieslodzījumā pavadījis jau neilgi pēc tam, kad uzsāka kampaņu par Kašmiras pievienošanu Pakistānai 60. gadu sākumā, vien nepilnus piecus gadus pēc Indijas un Pakistānas neatkarības iegūšanas no Apvienotās Karalistes.

Ap kvartālu, kurā atrodas separātista līdera māja, Indijas varasiestādes izveidojušas drošības norobežojumus ar dzelzsbetona blokiem un dzeloņstiepļu pinumiem. Pēc Gīlani nāves drošības apsvērumu dēļ Kašmirā arī tūlītēji ierobežoti interneta pakalpojumi, kā arī telefonsakaru iespējas, un pilsētu ielās izvesti drošības spēki, baidoties no plašām nekārtībām.

Atbilstoši tradīcijām Gīlani apglabāts jau agrā ceturtdienas rītā tikai ar pašu tuvāko ģimenes locekļu dalību bērēs. Līdzjūtību un atvadu vārdus pauduši gan vairāki Indijas pārvaldītās Kašmiras daļas politiķi, gan Pakistānas politiskā elite, tostarp premjers Imrans Hans, kurš aizgājēju nodēvēja par brīvības cīnītāju.

Kašmira, kas ir pārsvarā musulmaņu apdzīvota, mūsdienās ir dalītā Indijas un Pakistānas valdījuma, kuras katra uzstāj uz savām tiesībām uz pilnu reģiona pārvaldi. Indijas pārvaldītajā Kašmiras pusē vairāk nekā 30 gadus pastāv aktīva separātistu kustība. Daļa vēlas Kašmiras neatkarību, daļa – pievienošanos musulmaņu valstij Pakistānai. Pakistāna arī ilgstoši atbalsta musulmaņu separātismu Indijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!