Foto: AFP/Scanpix/LETA

75 gadu vecumā miris Vladimirs Žirinovskis (dzimis Eidelšteins), atsaucoties uz Krievijas domes spīkeri Vjačeslavu Volodiņu, vēsta "BBC".

Februāra sākumā tika ziņots, ka politiķis ievietots slimnīcā ar Covid-19 un viņam smagi cietušas plaušas. Vēlāk tika publicētas ziņas, ka viņš atrodas komā. Vēl decembrī Žirinovskis paziņoja, ka saņēmis astoto vakcīnas devu pret koronavīrusu.

Krievijas politikas veterāns Žirinovskis 30 gadus vadīja ultranacionālistu Liberālidemokrātisko partiju (LDPR) un sešas reizes bija tās oficiālais prezidenta kandidāts, lielāko vēlētāju atbalstu – 9.4% – saņemot 2008. gadā. Viņa vadītais politiskais spēks aizvadītajos gados izpelnījās ievērību kā formālā opozīcija. Tā nodrošina šķietamu kritiku vadošajai partijai "Vienotā Krievija", bet izšķirošos balsojumos vienmēr atbalsta tās nostāju.

Tas visspilgtāk parādījās, kad 2018. gadā Habarovskā viņa partijas kandidāts Sergejs Furgals uzvarēja tā dēvētajā protesta balsojumā, vēlētājiem no pieejamajiem kandidātiem izvēloties kandidātu ne no "Vienotās Krievijas". Furgals izmantoja doto atbalstu, pretī saņemot apsūdzību politiski safabricētā lietā. Žirinovskis sākotnēji partijas biedra apsūdzēšanu nosauca par safabricētu lietu un Kremļa rīcību pielīdzināja Staļina ēras politikai, bet vēlāk retoriku mainīja, atbalstot cita, Kremlim pieņemama partijas biedra nosūtīšanai uz Habarovskas apgabalu.

Žirinovskis jau iegājis vēsturē kā viens no skandalozākajiem Krievijas politiķiem. Viņš bija zināms kā labs orators un skandalozu izteikumu autors. Dažkārt izskanējuši viedokļi, ka Kremlis skandalozo politiķi izmantojis kādu tam būtisku politisku jautājumu izspēlēšanā pārspīlētā formā, lai vēlāk šo politiku tomēr īstenotu piezemētākā formā.


Žirinovskis regulāri draudējis gan ASV un NATO, gan Baltijas valstīm, Polijai, kā arī Ukrainai un citiem kaimiņiem. Latvijai nevēlamo personu sarakstā savu izteikumu dēļ viņš iekļauts jau 1993. gadā, bet Rīgā viesojies diplomātisko delegāciju sastāvā.

Vienā popularitāti guvušā video, kas uzņemts Irākas galvaspilsētā Bagdādē 2003. gadā pavisam neilgi pirms ASV iebrukuma, viņš ASV prezidentam Džordžam Bušam veltītā runā paredzēja ASV sagrāvi: "Napoleons zaudēja Vaterlo, Hitlers zaudēja cīņu par Berlīni, tu zaudēsi Bagdādi. Bagdāde ir tavs kaps."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!