Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējos piecos gados, kopš Ziemeļkorejas līderis ir Kims Čenuns, valsts palaidusi 31 ballistisko raķeti, kas ir divas reizes vairāk nekā viņa tēva Kima Čenira valdīšanas laikā, atsaucoties uz Dienvidkorejas Aizsardzības ministriju, vēsta aģentūra "Yonhap".

Ziemeļkoreja testa šāvienos kopš 2011. gada beigām palaidusi 16 tuva darbības rādiusa "Scud" raķetes, kas var sasniegt 300 līdz 1000 kilometrus tālus mērķus un sešas vidēja darbības rādiusa "Rodong" raķetes, kuras lido 1300 – 1500 kilometrus.

Tāpat startētas sešas "Musudan" raķetes ar darbības rādiusu līdz 3500 - 4000 kilometriem un trīs no zemūdenēm palaižamas raķetes.

"Kima juniora fokusēšanās uz ballistiskajām raķetēm ir ar mērķi uzlabot Ziemeļkorejas spējas palaist kodolbruņotas raķetes," teikts ministrijas paziņojumā.

Tiek lēsts, ka Kima Čenuna raķešu starti izmaksājuši vairāk nekā 97 miljonus dolāru (87 miljoni eiro), kas ir liela naudas summa nabadzīgai valstij. Salīdzinot, iepriekšējā līdera Kima Čenira 18 gadu valdīšanas laikā tikai palaistas 16 ballistiskās raķetes, norāda Dienvidkorejas ministrija.

Kopējās testu izmaksas ir ievērojami lielākas, ja ņem vērā arī trīs tālas darbības raķešu palaišanas un Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumus, kas notika pēc Kima Čenuna nākšanas pie varas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!